Milyen tartalmat érdemes hirdetni a LinkedInen? Skip to content
mobiltelefon, linkedin

Milyen tartalmat érdemes hirdetni a LinkedInen?

A LinkedIn organikus felületének használata itthon is egyre népszerűbbé válik az üzleti körökben (jelenleg 1.2 millió regisztrált felhasználó), viszont a platformon futtatott hirdetések még egészen gyerekcipőben járnak, attól függetlenül hogy minél több beszélgetést hallok és látok a témában.

Azt tapasztalom, hogy egyre több céget és szakembert foglalkoztatnak a platform előnyei, hátulütői és természetesen az, hogy mégis milyen hirdetések teljesítenek a legjobban.

Ebben a cikkben, több millió forintos LinkedIn büdzsé kezelése során szerzett tapasztalataimmal igyekszem segíteni abban a kérdésben, hogy milyen tartalmak működnek a leghatékonyabban a hirdetések formájában.

A cél szentesíti az eszközt

Ha bárki elindítja az első LinkedIn hirdetését, az egyik első dolog amivel szembesülni fog, hogy a megszokottakhoz képest már az elején az “egekbe ugranak” a kattintási (CPC) és leadszerzési (CPL) költségmutatók.  Ez önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz munkát végeztünk a kampány felépítés során, szimplán más szabályok érvényesek a Facebookhoz vagy Google-hez képest.

A hirdetések természetéből adódik, hogy akár több eurót is meg kell fizetnünk egy kattintásért aminek több oka is van. Röviden arról van szó, hogy a részletes célzási lehetőségek miatt a B2B közönségeink “krémjét” érhetjük úgy el digitálisan, mint ahogy azt sehol máshol. Ennek persze megvan az ára amit euróban mérünk.

Linkedin célközönség

Ezek alapján már-már következtethetünk, hogy leginkább a leadgeneráló tartalmakat éri meg a LinkedIn-en hirdetni. Olyan tartalmakat, ahol a kampány befejezése után, üzletileg nem maradunk “üres kézzel”.

Így a fő konverzió nélküli, úgynevezett “awareness” tartalmakat sok esetben mellőzik a cégek, hiszen például egy blogposzt hirdetéséhez elég költséges 2-5 eurót kattintásonként megfizetni.

Eladó, tessék, vigyék!

Biztos vagyok benne, hogy fel tudsz idézni egy olyan esetet amikor a városban odaléptek hozzád és szerették volna ha megveszed az adott parfümöt, zoknit, telefont (bármit is).

Mondhatjuk, hogy viszonylag alacsony értékű termékről lehetett szó de nagy valószínűséggel visszautasítottad még úgy is az ajánlatot, nemde?

Mit gondolsz, ez a technika akkor hogyan működik digitálisan egy több ezer eurós értékű termék vagy szolgáltatás esetében? Bár szökőévente egyszer kétszer sikerülhet, abban egyetérthetünk, hogy ez nem egy hatékony üzleti stratégia. Nincs ez másképp a LinkedIn hirdetéseknél sem.

Így az a cég amelyik ismeretlen közönségnek akar közvetlenül eladni, az nagyon hamar magas költségekkel fogja szemben találni magát. Ez szimplán azért van, mert ezek az ajánlatok túl nagy elköteleződést igényelnek attól a célközönségtől,  amelyiknek nincsen előzetes kapcsolata a céggel.

Milyen típusú tartalmakra fókuszáljunk akkor?


Leghatékonyabban az úgynevezett “middle of funnel” tartalmak működnek amik az értékesítési tölcsér közepén helyezkednek el. Ezek ideális esetben értéket biztosítanak a célközönségnek, miközben a cég is be tudja azonosítani az érdeklődőket (leadeket) a kampány után.

Tofu-Mofu-Bofu a Linkedinen

Példaként, hoztam néhány ajánlat típust amiket én javaslok:

  • – Letölthető, általában edukációs anyag
  • – Webinar
  • – Kvíz (aminek a végén leadek szerzésére van lehetőség)
  • – Demo (leginkább ha feliratkozás után egyből megnézhető, foglalás nélkül)
  • – Próbaverzió (iparágtól függően)

Arra viszont nagyon fontos figyelni, hogy ezeknek az ajánlatoknak vagy anyagoknak a kidolgozása során ne csak önmagában a lead generálásra fókuszáljunk. Hiszen a másik monitor előtt ugyanúgy egy személy ül akinek elvárásai és céljai vannak, így könnyen érezhetővé válik ha egy ajánlat csak a cég egyoldalú próbálkozása a havi kvóta teljesítése érdekében.

Leadszerzés és más semmi?

Bár túlnyomó többségben a leadgeneráló kampányokra érdemes felépíteni a LinkedIn hirdetési stratégiát, én alapvetően arra buzdítom a cégeket, hogy a havi büdzséjükből szánjanak 3-5% ot a bizalom, kapcsolat és a brand építésre. Technikailag ezek a hirdetési platformon belül az “Engagement” kampányokat jelentik.

Míg a leadgeneráló hirdetések rövidebb távon biztosítanak eredményeket, hosszabb távon kifizetődővé válik üzleti szempontból is ha egy olyan ismert márka ajánlataival találkozik a közönséged amivel már előzetesen pozitív tapasztalatai vannak (pl: blog, podcast).

Ennek eredményeként pedig idővel alacsonyabb kattintási, leadszerzési költségeket és magasabb átkattintási arányokat (CTR) tapasztalsz majd a kampányaid során.

leadgenerálás és branding a Linkedinen

Csatlakozva nagyon sok szakember sorába, én sem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos része a folyamatnak a tesztelés ezeknél a hirdetéseknél. Azt javaslom, hogy ne állj meg 1-2 tartalom és ajánlat-típusnál, ha van lehetőséged kísérletezz hogy milyen köntösben mutatod be ezeket a közönségednek.

Bár a LinkedInen a költségek magasabbak, egy alacsonyabb hirdetési büdzsével is el lehet jutni arra a pontra, hogy felismerjünk mintákat és meghatározzunk olyan beállításokat amik jobb eredményhez vezetnek. Ebben az esetben azonban több időre és nagyobb türelemre van szükség.

Bízom benne, hogy ezzel a cikkel irányt tudtam mutatni neked azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú tartalmakra helyezd a hangsúlyt amikor következőnek a LinkedInen hirdetsz. Ha pedig kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, akkor fordulj hozzám bátran.

Neked ajánljuk