LinkedIn hirdetési útmutató - Content Plus Skip to content
Linkedin hirdetés - útmutató kezdőknek blog leadképe

LinkedIn hirdetési útmutató

Mostanában egyre több ügyfelünknél merül fel a LinkedIn, mint hirdetési csatorna. Ebben az írásban igyekszem bemutatni azokat a lehetőségeket, amiket a LinkedIn, mint hirdetési platform nyújthat  neked. 


Pár szó a Linkedin platformról

Jelen pillanatban (2020 augusztus) 1.1 millió magyar embert, pontosabban Magyarország területén “tartózkodó” egyént találsz a Linkedinen. Általánosságban a legalább érettségizett, aktívan dolgozók vannak jelen a hálózaton. 

Erre van egy trükk, amit évek óta használunk: indíts egy random hirdetést, és a célközönség kiválasztásánál láthatod (ha beállítod Magyarországot) hány főt talál a Linkedin hirdetési rendszere.

Ezen belül léteznek iparágak ahonnan még kevesebben aktívak a Linkedinen, ezek a következők:

  • mezőgazdaság,
  • kézműves ipar,
  • építőipar,
  • kereskedelmi láncok dolgozói.

És vannak, ahonnan szinte mindenkit elérsz 2 (na jó, inkább 3) kattintással:

  • emberi erőforrás szakemberek (HR, recuriting….),
  • start-up cégek,
  • informatikai cégek,
  • gyártó vállalatok,
  • kereskedők.

Megéri a LinkedInen hirdetni?

Ha egy választ kellene mondjak, azt mondanám: igen. Ha mélyebben belemennék, azt mondanám nem mindenkinek 🙂 A többi PPC hirdetési platformhoz hasonlóan, itt is vagy az elésérek (pontosabban “impressions”, azaz megjelenések) – ,vagy az átkattintások után fizetsz, és bízz bennem, sokat fogsz költeni. Alapesetben 10 EUR a napi budget, azaz egy alap 1 hónapos awareness kampány is már lazán átlépi a 100.000 forintot, éppen ezért a Linkedin alapvetően a közepes- és nagyobb cégek játszótere. Viszont nincs még egy olyan hirdetési rendszer, amit B2B-ben ennyire ajánlanék. A miértre a választ a “Milyen célközönségnek hirdethetsz a LinkedInen?” bekezdésben találod.


A LinkedIn hirdetések és profilok viszonya

Fontos tudni, hogyan épülnek egymásra a profilok, és hogyan jön ehhez a céges oldal és a hirdetési fiók. A LinkedIn strukturális felépítése így néz ki:

  • felhasználó (privát profil) 
  • céges oldal
  • hirdetési fiók 
  • kapcsolatok (1.-2.-3. szintű kapcsolatok,azaz az összes felhasználó) 

Ami a LinkedIn erőssége, hogy kapcsolati szinttől függetlenül minden felhasználót elérhetsz hirdetéseiddel.


Hirdetési célok a LinkedInen

Milyen céljaid lehetnek a LinkedIn hirdetéssel?

1. Lead generálás
2. Márkaismertség növelése
3. Thought leadership kiépítése

Ha LinkedIn hirdetést szeretnél futtatni, tudnod kell, mit miért csinálsz. Mi a Contentplusnál nem javasoljuk (és nem is vállaljuk) a kampányszerű, “gyorsan egy hetes sales kampányt, hadd szóljon” típusú megoldásokat. Nincs is értelme, hiszen B2B csatornaként a vásárlói út potenciális ügyfeleidnél nagy valószínűséggel nem egy, két vagy három hét , hanem ennél sokkal hosszabb. Bár vannak, akik sikeresen futtatnak B2C kampányokat is, a LinkedIn alapvetően a B2B cégek hirdetési platformja. Jobb ha tudod, a Linkedin alapvetően nem is támogatja a magyar nyelvű hirdetéseket (más kérdés, hogy néha átengedi őket). 

A célok meghatározása már csak ezért is nagyon fontos, mert a LinkedIn hirdetés drágább, mint amit más közösségi hálózatokban megszokhattunk. Amíg például a Facebook-on egy B2B kampányban egy kattintás (kampánytól, céltól függően) 50-300 forint, ugyanez a LinkedInen 2-3, de akár 5 EUR-ba is kerülhet. (A LinkedInen egyelőre Euro, nem forint  alapú az elszámolás.) Éppen ezért kell nagyon alaposan átgondold, mire szeretnéd ezt a csatornát használni.. Nézzük, milyen 3 alapvető céllal érdemes elindulnod!


Lead generálás

Önmagában nem, egy komplex rendszer részeként viszont már tökéletesen működik a LinkedIn hirdetés. Nem szabad elfelejtened, hogy az emberek alapvetően nem vásárolni járnak a közösségi hálózatokra, ez így van a LinkedInnel is. Lehetséges viszont, hogy az elért felhasználó  cége éppen egy olyan terméket/szolgáltatást  (pontosabban megoldást) keres, amit ti tudtok nyújtani. Ezt a releváns ajánlatot  kell megtaláld. A LinkedIn egyébként számos eszközt biztosít ahhoz, hogy a lead generálás még flottabbul menjen: jelentkezés egy kattintással, landing oldalra irányítás…stb. Tapasztalatunk szerint igen jók a Linkedin hirdetésekből jövő felhasználói konverziók. 


Márkaismertség növelése

Nagyon gyakori cél, hogy egy cég a márka ismertségét szeretné növelni. Erre egy tökéletes megoldás lehet a LinkedIn, hiszen a célközönség megtalálható itt (B2B iparágakból  80 százalékban), és sok iparág esetén a felhasználók többnyire aktívan nézik is a feedet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a LinkedIn a közvélekedés szerint a megbízható, “szakmai” hálózatok közé tartozik, inkább magasabb státuszú emberek vannak jelen rajta, így az itt történő hirdetés egy presztízst is ad a márkának.. Többször hallottam, hogy azt tartják, aki itt hirdet az csak “menő” cég lehet, mert tudják hogy nagyon drága :). Ezen elindulva, akár prémium márkát is építhetsz brand awareness hirdetésekkel. 


Thought leadership kiépítése

Ha a célközönséged már ismeri a céged, de nem olyan mélységben ahogy szeretnéd, és jó lenne ha a legjobb szakértőként hivatkoznának rá, ideális indítani egy thought leadership kampányt (persze ezt se rövid, pár hetes időszakra). Gyakori módszer egy konkrét téma kisajátítása és feldolgozása. Mint az összes többi cél esetében, a sikerhez itt is a minőségi tartalmon át vezet az út.


LinkedIn hirdetések célközönsége

Nagyon kifinomult a LinkedIn hirdetési rendszere, hiszen sokkal több, és más típusú adatot lát a felhasználókról mint a Facebook. Ez a platform alapvetően a felépített profilokból építkezik (szemben a Facebook-al, ami inkább a viselkedésre alapoz). Rengeteg személyes adatot  kínál fel, és tud rólunk, így nagyon pontosan célozhatod kampányod. A célzási lehetőségek tárháza igen széles:

  • iskolai végzettség, konkrét iskola , diploma típusa
  • jelenlegi, vagy korábbi munkahely
  • iparág
  • profilban szereplő készségek 
  • követett cégek
  • munkakör 
  • érdeklődés (csoportok, aktivitás alapján)

Utóbbi miatt kiváló ABM típusú kampányokra is.


A LinkedInen történő hirdetés feltétele

Sokaknak talán csalódás, de tény: nincs hatékony LinkedIn hirdetés jó tartalom nélkül. Ha ezt megérted, és tölcsérben/vásárlói útban gondolkodsz, tartalommal segíted a vásárlód a döntési úton, akkor sikeres lesz a kampányod. A célokhoz használt tartalmak nagyon gyakran egymással párhuzamosan futnak a célközönségnek, mert így támogatják legjobban a kampánycélokat. Tapasztalataink szerint a legerősebb tartalomtípus a videó, és ezt követi a grafikával, képpel ellátott tartalom, majd jön a platformon kívülre irányított hirdetés: például blogposztok elolvasásának, prémium tartalmak letöltésének, webinárokon való részvételnek a támogatása. 


A vásárlói út melyik szakaszára lehet hirdetni a Linkedinen?

Rövid leszek: alapvetően a vásárlói út elejére, úgymond “soft” leadek szerzésére ajánljuk ezt a közösségi csatornát. Kiváló taktika, ha terméked/szolgáltatásod bevezetnéd a piacra, és erről hírt adnál. Nagyon jól működik, amennyiben szolgáltatást árulsz és egy konkrét megoldást kínálsz, és nem a termékedről, hanem a megoldandó problémáról beszélsz.  Közvetlen vásárlásra felhívásra nem kimondottan ajánljuk a korábban leírtak miatt.  


Konklúzió

A célközönség ismerete, és a célokkal együttműködő tartalmak együttesen járulnak hozzá egy LinkedIn kampány sikeréhez. Sose feledd, a LinkedIn önmagában csak egy csatorna, és eszerint kezeld – ne hagyd figyelmen kívül a többi online kommunikációs felületet sem (Google Ads, Facebook…stb.)! Futtatott kampányok alapján a többszereplős kampányok a legsikeresebbek, ahol a LinkedIn hirdetés támogatja és kiegészíti a többi hirdetési megoldást. Ha szeretnél hatékonyabban megjelenni ezen a csatornán, vedd fel velünk a kapcsolatot itt!

Neked ajánljuk