Hatékony tartalommarketing-terv készítés lépései Skip to content
Férfi sétál a járdán

A hatékony tartalommarketing-stratégia készítés 9 lépése

A cikk elolvasásához ennyi időre van szükség: 4 perc

Ez a cikk eredetileg a ContentPlusba beolvadt Evocontent oldalán jelent meg.

„Megint egy új stratégia, amit el kell készíteni”, gondolhatja az ember, érzékelve az új trendet, a tartalommarketing térnyerését a digitális világban. Hol helyezkedik el egyáltalán a tartalommarketing-stratégia, az elkészítésének mik a lépései és miért fontos hogy legyen cégednek ilyen stratégiája, ha aktív szeretnél lenni ezen a területen? Ezekre a kérdésekre találsz alább válaszokat. Ha szeretnéd letölteni a témában írt közel 100 oldalas e-bookunkat, itt ingyenesen megteheted!

 

Sakktábla földgömb

Tartalommarketing-stratégia helye az üzleti stratégiában

Úgy gondolom, ma már nincs olyan cég Magyarországon, aminek ne lenne valamilyen formában megfogalmazott üzleti stratégiája. Az üzleti stratégia fontos része a marketingstratégia, mely sok cégnél az értékesítési stratégiát is magában foglalja. Ugyanígy a marketingkommunikációs-stratégia (online és offline) is egy pillére ezen marketingstratégiának. Mindenkit óvok attól, hogy a digitális és az offline marketingkommunikációs-stratégiát külön kezelje, mert a kettő kiegészíti egymást, s ugyanazt a cél elérését hivatottak támogatni. Így van ez a tartalommarketinggel is. A tartalommarketing-stratégia szerves részterülete kell hogy legyen a marketingkommunikációs-stratégiának.

 

Tartalommarketing-stratégia a kommunikációs stratégia része

A tartalommarketing-terv elkészítésének lépései

A tartalommarketing-stratégia felállítása következő feladatok, területek kidolgozásával történhet:

1. Konkurencia elemzés tartalommarketing szemszögéből

2. Tartalomaudit (amennyiben volt már tartalommarketinges megjelenésünk)

3. Vásárlói döntési út megismerése, felrajzolása

4. Tartalommarketing célok kialakítása

5. Vásárlói/látogatói célcsoportunk szegmentálása: perszónák (ügyfélkarakterek) kialakítása

6. Egyedi ígéret megfogalmazása

7. Content mapping

8. Célcsoportunk döntéseit befolyásoló emberek beazonosítása: influencer marketing

9. Megjelenési terv: tartalomnaptár elkészítése

 

Miért van szükség tartalommarketing-tervre, ha tartalom előállításban gondolkodunk?

Ezen kérdés megválaszolására külföldi piackutatások eredményeit szeretném segítségül hívni.

Először egy nemzetközi felmérés eredményét, mely szerint a marketingesek 42%-a gondolja, hogy a tartalommarketing-stratégia hiánya az oka a nem sikeres tartalommarketingnek.

A Content Marketing Institute felméréseiből is hasonló következtetések vonhatók le.

Észak Amerikában 2015 év elején a B2B cégek körében történt reprezentatív felmérés szerint az írott tartalommarketing-stratégiával rendelkező cégek 60%-a tekintette magát a tartalommarketing terén hatékonynak szemben az írott stratégiával nem rendelkező cégek 32%-os értékével, és a tartalommarketing-stratégiával egyáltalán nem rendelkező cégek 7%-os tartalommarketing hatékonyságával.

Ugyanezek az adatok B2C cégek esetén a következő képpen alakulnak: 65%, 28%, 11%. Itt is egyértelműen látszik, hogy a dokumentált tartalommarketing-stratégiával rendelkező cégek sokkal hatékonyabbak ezen a területen, mint a többi cég.

Legvégül egy kicsit közelebbi ország, Nagy Britannia példáját szeretném bemutatni, ahol a különbségek még hangsúlyosabbak: az írott tartalommarketing-stratégiával rendelkező cégek 71%-a sikeres szemben az írott stratégiával nem rendelkező cégek 33%-os hatékonyságával.

 

Tartalommarketing-stratégiával rendelkező cégek kétszer hatékonyabbak

Az is világosan látszik ezen felmérésből, hogy ha egy cégnek van dokumentált tartalommarketing-stratégiája azt nagyobb mértékben implementálja, mint az a cég, akiknek csak a „fejében” létezik ilyen stratégia.

 

Tartalommarketing-stratégiával rendelkező cégek 2-4x nagyobb valószínűséggel implementálják stratégiájukat

Ezekből az adatokból következik, hogy egy rosszul dokumentált stratégia is jobb, mint a stratégia teljes hiánya, akik implementálják megfogalmazott stratégiájukat nagyobb valószínűséggel sikeresebbek, mint akiknek nincs írott stratégiája. És ne felejtsd, egy rossz stratégiát még mindig egyszerűbb megváltoztatni, amikor látod, hogy nem működik, mint egy nem létező stratégia mentén továbbhaladni, és csak feleslegesen költeni a pénzt tartalommarketingre, úgy, hogy nem tudod egyáltalán megtérül-e befektetésed.

Ezért is lenne fontos, hogy a magyar cégek is felismerjék az írott tartalommarketing-stratégia jelentőségét s talán akkor az alacsony, alig 7%-os dokumentált stratégiával rendelkező cégek aránya (Arvalicom ügynökség felmérésének eredménye) is növekene egy kicsit a jövőben .

 

Összefoglaló

A tartalommarketing-stratégia szerves részét kell, hogy képezze a cégednél meglévő stratégiáknak, és legszorosabban az integrált marketingkommunikációs-stratégiához kell hogy kapcsolódjon, annak céljait mindenben ki kell szolgálnia.

Ahhoz hogy céged sikeres legyen a tartalommarketing területén nélkülözhetetlen, hogy dokumentált tartalommarketing-stratégiája legyen. A dokumentált tartalommarketing-stratégiával rendelkező cégek kétszer nagyobb valószínűséggel hatékonyak a tartalommarketing területén, mint az írott stratégiával nem rendelkező cégek, és jóval nagyobb valószínűséggel implementálják stratégiájukat a mindennapi üzleti életben.

Ezért javaslom neked is, hogy legyen ilyen stratégiád, melyhez nyolc lépésen keresztül juthatsz el. Az elkövetkező néhány hónapban szeretném neked részletesebben is megmutatni, hogy mi ez a nyolc lépés, és hogyan készítheted el tartalommarketing-stratégiádat.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni egyik cikkről sem, iratkozz fel hírlevelünkre! Így a stratégiaalkotás mind a 9 lépésének kidolgozását megismerheted.

Neked ajánljuk