Hatékony leadszerzés a LinkedInen hirdetésekkel Skip to content
Egy darts nyíl betalál középre

Leadszerzés a LinkedInen

LinkedIn sokféle hirdetéstípust“Lehet leadeket szerezni a LinkedInen?” Gyakran teszik fel nekem ezt a kérdést a platformmal csak most ismerkedő üzleti szereplők. A válaszom “lehet, de…”

A LinkedIn leginkább a kapcsolatépítésben verhetetlen, a kapcsolatok egy részéből pedig (a kapcsolatokat megfelelően kezelve)  idővel lead lesz. A céges oldal követői, de még a tartalmakat lájkoló, vagy azokhoz hozzászóló érdeklődő azonban még nem lead, nem is szabad akként kezelni.

Akinek azonnal leadek kellenek, megszerezheti őket hirdetésel. A LinkedIn sokféle hirdetéstípust és nagyon fejlett célzási rendszert kínál. Sajnos ennek a minőségnek ára is van. Ennek megfelelően a LinkedInt általában magasabb árfekvésű termékek, szolgáltatások értékesítése esetén érdemes bevetni.

Kapuk mögé zárt tartalmak

Tartalommarketingesek között kevés téma képes élesebb vitát generálni, mint a “gated content”, vagyis a regisztrációhoz kötött tartalom. Az egyik oldal szerint a tartalomnak szabadnak kell lennie, hiszen csak így érheti el célját (figyelemfelkeltés, tanítás, a márkaismertség erősítése, stb.). A másik oldal viszont úgy érvel, hogy  az olvasó az adataival fizet a tartalomért, és különben is csak az adatokat elkérve tudjuk megkülönböztetni a valós érdeklődőket a haszontalan nézelődőktől.

Azt hiszem, az igazság – ahogy ez már lenni szokott – valahol a kettő között van. Nem szabad minden tartalomért kötelező regisztrációval frusztrálni az embereket, viszont vannak tartalmak, amikért lehet és érdemes adatokat kérni.

Az alapelv úgy foglalható össze, hogy nem szabad adatokat kérni egy blogposztért, egy videóért, egy infografikáért, de kérhetünk néhány adatot egy tanulmányért, eBookért, webinárium részvételért. (Kicsit tudományosabban azt lehet mondani, hogy a figyelemfelkeltés szakaszában nem érdemes a regisztrációt erőltetni, az érdeklődés elmélyülése után viszont lehet vele próbálkozni.)

Tudatában kell lenned azonban, hogy a látogató szembesítése egy online űrlappal kényes pillanat. Sajnos elkerülhetetlen, hogy az addig nehezen megszerzett közönséged egy részét itt azonnal elveszítsd. (A lemorzsolódás mértéke nyilván attól függ, mennyire sikerült korábban vonzóvá tenned a kapu mögé zárt tartalmad.)

Felhasználóbarát megoldások

A kitöltési hajlandóság erősen függ az online űrlap használhatóságától és persze a kért adatok mennyiségétől. A gyenge használhatóság, vagy a túlzott mohóság (feleslegesen sok adat elkérése) újabb lemorzsolódáshoz vezethet.

Sajnos a kapott adatok minőségét semmi sem garantálja. A kitöltők egy részéről hamar kiderül, hogy nem igazi lead (csak nézelődő, szakdolgozatához anyagot gyűjtő egyetemista,  újságíró), mások szeretnék elkerülni az értékesítők esetleges “zaklatásait”, ezért eleve téves adatokat adnak meg.

Én a különböző ebookok és más letölthető okosságok lelkes gyűjtője vagyok, sok ilyesmit gyűjtök be és persze előtte sok online űrlapot töltök ki. Egyes cégek különösen szorgalmasan alkalmazzák a tartalommarketinget, így izgalmasnak tűnő anyagikra ismételten rátalálok. Az esetek többségében (legnagyobb bosszúságomra) ezek az oldalak nem ismernek fel, az adatlapot újra ki kell töltenem. (Igen, tudom, léteznek automatikus kitöltő programok is, de ezekkel általában több  a bosszúság, mint a nyereség.)

Így csinálja a leadszerzést a LinkedIn

Ha töltöttél már le anyagokat a LinkedIn Marketing Solutions (vagy más üzleti) oldalairól tapasztalhattad, hogy elég sok adatot elkérnek, de az online űrlap nagyobbik részét az AutoFill with LinkedIn gombra kattintva automatikusan kitöltheted. A LinkedIn ezt egyszerűen megteheti: a kitöltéshez szükséges valamennyi adattal rendelkezik.

A LinkedIn tulajdonképpen ezt, a korában csak saját maga használt lehetőséget egy ideje szolgáltatásként is nyújtja. A Lead Gen Forms a szponzorált céges tartalom és a kiválasztott cél (feliratkozás, letöltés) közé iktat be néhány kattintással egy online űrlapot. A kitöltés egyszerű és gyors (automatikus), az adatok pontosak (ha pontosak a profilok), a lemorzsolódás (a LinkedIn ígéretei szerint) minimális.

Miközben az internetes forgalom egyre inkább a mobilra terelődik át, sok cég egyszerűen megfeledkezik arról hogy online űrlapjának mobilon is működnie kellene. (Még ha fizikailag működik is az űrlap, mobilon még kisebb a kitöltési hajlandóság, mint a hagyományos webes környezetben. A LinkedIn Lead Gen Forms óriási előnye, hogy az automatikus kitöltés mobilon is egyetlen kattintással működik.

A vevőszerző űrlap nem új eszköz a LinkedIn számára. A hozzá tartozó SlideShare-en már 3  évvel ezelőtt bevezette a tartalomba ékelt űrlapok használatát. Ennek lényege, hogy egy prezentációt megszakítva építhetsz be fizetős kaput. Nem elegáns, de hatásos módszer: ha valaki már belekóstolt a prezentációdba és szeretné is végignézni azt, inkább “fizet” érte néhány adattal mintsem hogy veszni hagyja eddigi erőfeszítését. (Nyilván sokkal kevesebben töltenék ki az űrlapot, ha az a prezentáció előtt lenne.)

A LinkedIn Lead Gen Forms használata

A LinkedIn Lead Gen Forms használata nem valami ördöngösség. Ha valaki már kitanulta a szponzorált hirdetések feladását (ez is egyszerű és a LinkedIn sok segítséget ad hozzá), akkor néhány kattintással be is illesztheti a megfelelő helyre az űrlapot. A rubrikák és az egyéb szövegek az egyedi igényekhez szabhatók. Az űrlap elküldése után (és a céloldal megjelenése előtt) egy köszönő oldal is megjelenik.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=34Xe1E59N6A[/embedyt]

A LinkedIn Lead Gen Forms nem jelent külön költséget, a szponzorált hirdetéssel fizetünk használatáért. Az új eszköz hatékonyságát a LinkedIn kampánymenedzserében mérhetjük.

A lényeg persze a leadek szerzése. A begyűjtött leadek a kampánymenedzserből közvetlenül letölthetők, de lehetőség van néhány “baráti” CRM és automatizáló rendszerrel való integrációra is.

A LinkedIn korábban szívesen “merített ihletet” más közösségi hálózatok már bevált megoldásaiból, most azonban olyasmit csinált, ami máshol nem valósítható meg. Ismét bebizonyosodott, hogy a LinlkedIn igazi erejét –  a profiljaink révén – mi, felhasználók adjuk.

Neked ajánljuk