2024 marketingtrendjei, amikre érdemes figyelj Skip to content
2024 marketingtrendek

2024 marketingtrendjei

Idei első posztunk –  hagyományainkhoz híven – az előttünk álló év várható  trendjeit mutatja be úgy, hogy közben a 2023-as évre is visszatekint. A szokásoknak megfelelően most is kíméletlenül elemeztem a tavalyi előrejelzéseimet, megvizsgáltam, mennyire valósultak azok meg.

A 2023-as digitális marketing-előrejelzések értékelése

1. TikTok és az ahhoz hasonló közösségi médiás tartalmak (Reels, Shorts) szerepe növekszik

A magyar TikTok felhasználók száma 24%-kal nőtt bő egy év alatt. A TikTok videók minden közösségi médiás platformon – már a LinkedInen is –  jelen vannak.

2. A saját adatok fontossága, a programmatic hirdetések súlya növekszik, új eszközök jelennek meg a 3. feles cookie nélküli hirdetések kezeléséhez

A Google Adsben 2023 augusztusa óta nem lehet hasonmás közönségre hirdetni, A “Customer Match” használatát is korlátozták a személyes adatok védelme érdekében. Ezek ellensúlyozására használható az “Optimalizált célzás” funkció. A Performance Max hirdetések megjelenése és azok folyamatos fejlesztése is a cookiementes érára történő felkészülés részei. Ugyanezt a Metánál az Advantage Suite jelenti. A tavasszal megjelent magyarországi reklámköltések alapján a programmatic hirdetések 25%-kal növekedtek. Ez a növekedés 2023-ban sem áll meg.

3. A mesterséges intelligencián (MI) alapuló tartalmak megjelenése 

Ma már nap mint nap tömegével belefutunk a közösségi médiás platformokon 6 ujjas embereket ábrázoló képekbe sajnos sok blog használja átgondolatlanul a mesterséges intelligenciát: egy az egyben bemásolva az ilyen programok által készített szövegeket, amikről lerí, hogy semmi hozzáadott értéket nem jelentenek. A Google ezeket a tartalmakat hátrébb sorolja, teljesen felesleges a beléjük fektetett energia. A Neil Patel Digital által készített felmérés szerint ráadásul a felhasználók 61%-a a humán tartalmakat részesíti előnyben, s mindössze 10% preferálja az MI által készítetteket. 

Ez a trend továbbra is velünk marad: egyre több tartalom készül majd az MI támogatásával. A kérdés, hogy ki tudja úgy használni az MI-t hogy az hozzáadott értéket adjon a felhasználóinak. Azok fognak csak győztesen kikerülni. A többi MI által készített tartalmaktól pedig nagyon gyorsan megcsömörlenek majd a felhasználók.

Amennyiben a mesterséges intelligencia marketinges használatáról még többet szeretnél tudni, hallgasd meg partnerünk, a SPAR Magyarország I love Hazai podcastadását, amiben a SPAR digitális marketing részlegének vezetőjével és a Demeter Chocolate tulajdonosával beszélgettem a témáról.

Összegzésként elmondható, hogy a 2023-ra megfogalmazott 3 előrejelzés mind megvalósult tavaly.

2024-es marketingtrendek

MI megjelenése az analítikában

A 2023-as év a generatív intelligencia éve volt, ami rávilágított a mesterséges intelligencia egyéb területeken történő használatára. Minden platform beleépíti már a mesterséges intelligenciát programjába, ugyanakkor az analítika területén még nem látom az igazi áttörést, holott ot igazán hasznos lenne használata. Minden projektnek van célja, amiknek az elérését KPI-okkal mérjük. Képzeld el  ha a Google Analyticsben Search Consoleban vagy bármelyik social médiás felületen az MI elemezné az aktuálist kampányt és javaslatokat fogalmazna meg, hogy lehet jobb eredményt elérni. Milyen típusú tartalmak kellenek, mit kell a landingoldalon változtass, milyen PPC kampányt kell futass stb. Úgy gondolom 2024-ben eljön az idő, amikor már ilyenekre is tudjuk használni az MI-t.

Egyre több MI funkció megjelenése a közösségi oldalakon

Már eddig is megjelentek MI funkciók a közösségi oldalakon, mint a TikTokon a feeded testre szabása, az Instagramon a mesterséges intelligencia által generált matricák, a LinkedInen az MI-vel működő profilírás, a YouTube pedig zenei MI eszközökkel kísérletezik. 2024-ben egyre több ilyen funkció megjelenítésére kell számítani.

MI a keresőben: SGE (search generative engine)

A Google SGE generatív mesterséges intelligencia segítségével alakítja át a keresési élményt. A cél az, hogy minél relevánsabb és átfogóbb információkat biztosítson a felhasználóknak. Az SGE releváns linkeket is kínál, és rendelkezik egy beszélgetési módullal, ahol a felhasználók további kérdésekkel folytathatják a keresést – lényegében beszélgetést folytathatnak a Google-lal.  A fejlesztés megjelenése a keresőben 2024-ben várható, ami megváltoztatja a SEO-t. Fontos lesz, hogy a Google a te tartalmaidat használja a válaszaihoz.

Hogyan gondolkodj?

Folyamatosan legyél naprakész. Kövess digitális marketinges blogokat, hogy ne ne maradj le az újdonságokról, amiket aztán próbálj is ki! Az SGE megjelenésével weboldalad oldalai is megjelennek ott, így érdemes lesz elemezni az eredményeket, stratégiát készíteni, hogyan kerülj ezen MI válaszokba tartalmaiddal.

A felhasználók egyre inkább a kisebb közösségi oldalak felé fordulnak 

2023 a Twitter, vagyis az X 🙂 vesszőfutásának az éve volt. Erre válaszul jelent meg a Threads az Instagramtól. A Facebook eróziója már korábban elkezdődött. A TikTok teljesen átvette az Instagram korábbi szerepét. A nagy közösségi oldalak nem tudják biztosítani már az eredeti ígéretüket, hogy valós platfromot jelentsenek a személyes kapcsolatok számára. Minden évben újabb és újabb közösségi alkalmazások jelennek meg, amik berobbannak a köztudatba és erodálják a régi nagyok uralmát. 2024-ben ilyen lesz a Threads, amihez már Magyarországon is lehet csatlakozni, a felhasználószáma biztos gyors növekedésnek indul idén. A digitális korosztály nagyon gyorsan vált az új platformok között, miközben egyre kevésbé elérhető a nagy platformokon.

Hogyan gondolkodj?

Fontos, hogy alaposan megismerd célcsoportod. Tudnod kell, melyik platformokat használják perszónáid és csak ott érdemes kommunikánod. Az a korszak már elmúlt, amikor egy cégnek kötelező a Facebookon jelen lennie.

Blogtartalmak változása, előállításuk automatizálódása

Ezen trend alatt több befolyásoló tényezőt is látok.

Az egyik a mesterséges intelligencia, ami egyrészt automatizálja a tartalomelőállítást. Másrészt mivel egyre több cég használja a mesterséges intelligenciát a blogíráshoz, csak azok a blogok tudnak életben maradni, amelyek ezt úgy teszik meg, hogy megmarad az emberi oldala az írásnak, valós hozzáadott értéket nyújtanak a felhasználóknak. 

A másik a blogcikkek hosszának változása: egyre rövidebbek lesznek a cikkek, ami abból adódik, hogy egyre nehezebb az emberek figyelmét lekötni. A “tiktokosodás” elérte a szöveges tartalmakat is. Ráadásul a figyelem lekötéséhez már nem elég a pusztán szöveges tartalom.

Hogyan gondolkodj?

Használd az MI eszközöket, ChatGPT-t, Google Bardot szöveges tartalomkészítésre! Olyan tartalmakat kell előállíts, ami azért készül mert valami üzenetet, ötletet szeretnél megírni követőidnek, saját tapasztalatod használod fel az íráshoz. Mikor megszületik az ötlet, akkor már tudod, hogy milyen jó, sikeres lesz a tartalom. Ha csak meglévő tartalmakból építed fel cikked azt a mesterséges intelligencia sokkal jobban elkészíti helyetted.

A cikkeidbe videós tartalmakat vagy podcastot kell beilessz, hogy lekösd a figyelmet. Ezzel növelheted a weboldalon töltött időt ami az adott tartalom jobb keresőben történő helyezését is magával vonja.

Összegzés

Öt marketingtrendet listáztam ebben a posztban, amik 2024-ben meghatározók lehetnek. Nem kérdés, hogy az idei év is a mesterséges intelligenciáról fog szólni, ezért is jelenik meg az MI szinte az összes pontban. Úgy gondolom, ha beépíted ezeket az eszközöket, taktikákat marketingkommunikációdba 2024-ben, versenyelőnyre tehetsz szert konkurenciádhoz képest.

.

Neked ajánljuk