Digitális marketingtrendek: erre figyelj versenyképességed érdekében Skip to content
2018 start feliratú gombot nyom meg egy ujj

Digitális marketingtrendek: erre figyelj 2018-ban

A cikk elolvasásához ennyi időre van szükség: 7 perc

Az év végén és a következő év elején sok előrejelzést, trendet bemutató cikket olvashatunk. Nincs ez másképp a digitális marketinggel foglalkozó blogokkal sem. Mindenki próbálja megjósolni, milyen újdonságokkal érdemes a marketingeseknek foglalkozniuk, hogy versenyelőnyre tegyenek szert. Ebben a blogban nemcsak előrejelzéseket olvashatsz minden év elején, hanem az előző év előrejelzéseinek teljesülését is megvizsgáljuk. Azért is tesszük ezt, mert általában ezek a trendek az elkövetkező évben, években is ugyanúgy aktuálisak maradnak. Érdemes azokkal később is foglalkozni, kihasználni újdonságukból fakadó erejüket.

2017 év elején 4 digitális marketingtrendet fogalmaztam meg. A következő bekezdésekből megtudhatod mennyire váltak azok be.

 

2017-es digitális marketing-előrejelzések értékelése

1. A mesterséges intelligencia megjelenik a tartalommarketingben is

Három területet említettem, ahol a mesterséges intelligencia mint a marketinget támogató eszköz megjelenik : az e-mail marketing, a chatbotok és PPC kampányok kezelése.
Ami az e-mail marketinget illeti elég csak megnézni a piacvezető Mailchimp 2017-es újdonságait, amiből egyik a brain, mely segítségével mesterséges inteligenciával támogathatod e-mail marketinged.

Mailchimp brain kampányának hirlevele

A chatbotok megjelenése is elindult a magyarországi nagyvállalatoknál. Az egyik piacvezető chatbot-ügynökség által készített chatbotokat már 1,3 millióan használják. PPC területén a Facebookon megjelentek az automatizált szabályok beállításának lehetőségei (nem teljesítő hirdetések kikapcsolása, költségkeret növelése, értesítés küldése) a célzásbővítési lehetőségek (beállított célcsoportnál tágabb elérés lehetősége mesterséges intelligencia támogatásával). A LinkedInen megjelent a retargetálás, a matched audience (a Facebook lookalike audience-hez hasonló) beállítás lehetősége. Az Adwordsön is rengeteg mesterséges intelligenciával támogatott új funkció indult el, mint például: dinamikus keresési hirdetések (kulcsszavak Google általi kiegészítése a weboldalról nyert információk segítségével), intelligens display kampányok (kampányok segítése automatikus ajánlattétel, célzás és hirdetés-létrehozás funkciókkal), konverziók maximalizálásának lehetősége (automatizmus ennek támogatására), intelligens CPC támogatás (CPC költség optimalizálásának automatizálása), hirdetésrotációs beállítások (Google gépi tanulásán alapuló optimalizálás-támogatás).

 

2. A hiteles tartalmak még fontosabb rangsorolási tényezők lesznek a keresőkben, csökken a közösségi oldalakon a hamis tartalmak száma

A hamis tartalmak visszaszorítására sok lépés történt a Google kitiltott globálisan 200 álhírgyártó oldalt Ad-Sense rendszeréből, bevezette Bagoly algoritmusát, mely rangsorolási változásokat eredményezett, frissítette a minőségi irányelveit. A Facebook frissítette hírfolyam közzétételi irányelveit, jelenteni lehet, ha valaki álhírrel találkozik. Ezek a változások elsősorban a politikai cikkekre születtek, ugyanakkor minden témájú cikkre alkalmazhatóak. A hitelesség fontos rangsorolási tényező lett.

 

3. Befolyásmarketing (influencer marketing) szerepe tovább nő Magyarországon is

Úgy gondolom az influencer marketing előretörése nagyon erős volt 2017-ben. A Google Trendsben is látszik ez a tendencia: míg 2016-ban 7 kiugró időszak volt erre a kifejezésre, 2017-ben szinte folyamatosan jelentkezett a 2016-os kiugrásoknál nagyobb érdeklődés erre a kifejezésre.

2016-2017-es adatok

Ezt a tendenciát támasztja alá a Sakkom ügynökség által készített influencer kutatás is, mely szerint a cégek 64%-a használta az influencer marketinget 2017-ben.

 

4. AR (augmented reality – kiterjesztett valóság) tartalmak megjelenése

Talán ez az a terület, ahol nem történt egyelőre jelentősebb áttörés 2017-ben Magyarországon. A Facebook AR Studiójának megjelenésével ugyanakkor ez is változhat 2018-ban.

 

Összegzésként elmondható, hogy a megjósolt 4 trendből három megvalósult 2017-ben, vagyis elég jól sikerült eltalálni a magyarországi trendeket. Ezért is próbálkozom most újra az előrejelzéssel.

 

2018-as digitális marketingtrendek

1. A korábban felsorolt digitális marketingtrendek 2018-ra is érvényesek

A mesterséges intelligencia térnyerése továbbra sem veszti aktualitását. A felsorolt területeken kívül egyre jobban megjelenik majd az analítikában is. Ugyanez igaz az influencer marketingre, azzal az új tendenciával, hogy egyre több marketinges fog a mikro-véleményvezérek (500-5000 követővel rendelkező influencerek) felé fordulni, mivel már nemcsak a tömeges elérés, hanem a nagyobb engagement (bevonódás) realizálása lesz fontos ezeknél az aktivitásoknál. A speciális vizuális tartalmak (AR, live videó, 360 fokos videó) használatais nagyobb számban várható 2018-ban.

Hogyan gondolkodj? Élj ezekkel az eszközökkel, hisz másoknak is beváltak Magyarországon

A mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket érdemes kihasználni, hisz munkád hatékonyságát javíthatják. Itt csak az elérhető költségkeret nagysága szabhat határt. Az influencer marketinges aktivitások kifizetődőek a magyar marketingesek 78%-a szerint, tehát ha még nem kezdtél ilyen programba, érdemes elkezdened. Speciális vizuális tartalmak előállítása terén pedig érdemes próbálgatni a lehetőségeket és a megtérülést. Ezekkel a tartalmakkal nagyobb bevonódás érhető el, s jobban meg tudod magad különböztetni a konkurenciádtól.

 

2. Social selling projektek indulása nagyobb b2b cégeknél, pénzügyi szektorban.

A cégeknél néhány éve elindult tartalommarketing programoknak köszönhetően sok vállalat (cégek kb. 10% százaléka) jutott el a digitális érettség szintjére. Ezen digitálisan érett b2b és ügynökhálózatokkal működő pénzügyi szektorban tevékenykedő cégeknél 2018-ban várom a tartalomalapú gondolkozás értékesítésre történő kiterjesztését. Egyre több cégnél indul el social selling program, mely az értékesítők tevékenységét hivatott támogatni tartalmakkal.

Hogyan gondolkodj? Legyen terved és továbbra is a vevők igényeire adj választ!

Amennyiben social selling program indításán gondolkodsz, célszerű tartalomstratégiádba integrálni a értékesítést támogató aktivitásaidat, tartalmaidat. Fontos a pontos célzás: jelenlegi és lehetséges key accountjaid beazonosítása, hogy számukra releváns tartalmak szülessenek. Ennél az aktivitásnál is szükséged lesz támogató platformokra, amik social selling aktivitásod segítik. Ezekkel is megismerkedhetsz social selling tréningünkön, mellyel segítünk tartalomalapú értékesítésed elindításában is.

 

3. Social/employee advocacy fogalmának megjelenése a hazai marketingesek és HR-esek “szótárában”

Egyre nehezebb jó embereket találni egy-egy megüresedett pozícióra, az employer branding jelentősége megnőtt a vállalatok életében a munkaerőhiány miatt. A közösségi média  rendkívül fontos kommunikációs csatornája munkáltatói márkánk erősítésének.
A marketingesek egyre kevésbé tudják elérni már organikusan követőiket, PPC budgetjük volumene folyamatosan nő ugyanakkor az elérés változatlan. Sok cég indított influencer marketing aktivitásokat, amiknek megtérülését gyakran nem tudják megfelelően mérni. A potenciális vásárlók kevésbé bíznak a céges oldalakban, mint ismerőseikben. Ezeknek a kihívásoknak a megoldásában segíthet egy social/employee advocacy program, melyben a cég munkaválllalói válnak márkanagykövetekké, azzal hogy megosztják a cég olyan tartalmait, melyek számukra is kedvesek. A programot belső premizálással, gamificationnel segítheti a HR vagy marketing részleg, a követhetőséget és a megtérülést pedig social advocacy platformok támogathatják.

Hogyan gondolkodj? Lépésről lépésre haladj

Kisebb cégek esetében egy social advocacy program elindítható támogató platform nélkül is. A hangsúly inkább a jó belső kommunikáción van: mindenki tudja a célokat, az ösztönzőket. Közepes és nagy cégek esetén, s akkor, ha ezen programok megtérülését is szeretnéd mérni érdemes social /employee advocacy platform beszerzése a program támogatására, menedzselésére. Ebben az esetben a márkanagyköveteidet is bevonhatod, így influencer marketinged megtérülését is mérheted.

 

Fiatal munkatársak mobilon és laptopon közösségi médián osztanak meg tartalmakat

 

4. Nagyobb tudatosság a személyes adatok kezelése területén.

2018 májusában lép életbe a GDPR az uniós államokra érvényes új adatvédelmi rendelet. Ennek keretében minden Magyarországon működő cégnek auditálnia és szabályoznia kell adatkezelési folyamatait. Ebben a folyamatban minden szervezeti egység részt vesz, így a marketingesek is nagyobb rálátást kapnak a területről. Ez elősegíti, hogy a jövőben sokkal körültekintőbbek legyenek a személyes adatokat érintő döntésekben.
Ezután valószínű egyre kevesebbszer fordul az elő, hogy egyszer csak megjelenik e-mail fiókunkban egy olyan hírlevél, aminek listájára nem iratkoztunk korábban fel.

Hogyan gondolkodj? Kezeld úgy vevőid, potenciális vevőid adatait, ahogy saját adataidat is szeretnéd, hogy kezeljék a cégek

A GDPR-nak történő megfelelés egy többlépcsős folyamat, mely során adatkezelési tevékenységeket kell dokumentálni, adatvédelmi hatásvizsgálatot kell végezni, szerződéses partnerek megfelelőségét kell ellenőrizni, adatvédelmi felelőst kell kinevezni, adatvédelmi szabályzatokat, eljárásokat kell készíteni. A kiszabható büntetés nagysága (forgalom 4%-a vagy 20 millió euró) miatt érdemes komolyan venni ezt a rendeletet minden cégnek.

 

Összefoglalás

Négy főbb digitális marketingtrendet gyűjtöttem össze ebben a posztban. Az első közülük inkább korábbi 2017-es előrejelzésem megerősítése, hisz a mesterséges intelligencia, influencer marketing és speciális vizuális tartalmak térnyerése továbbra is releváns marad idén is.
Ha céged digitális érettsége lehetővé teszi érdemes B2B értékesítésedet tartalomalapon is támogatnod social selling tevékenység indításával. Amennyiben a közösségi médiás csatornák eddig is fontos kommunikációs felületei voltak cégednek social advocacy program elindítása lehet üdvözítő. Mindkét program térnyerése várható lesz 2018-ban. Végül, de nem utolsó sorban jelentős javulást várok a személyes adatok védelme területén az új EU-s GDPR jogszabály életbe lépésének köszönhetően.

 

 

Neked ajánljuk