Emojimarketing: emojik ? ? használata kommunikációdban Skip to content
Egy sárga smile emoji sok kék között

Emojimarketing: így használd az emojikat kommunikációdban

A cikk elolvasásához ennyi időre van szükség: 6 perc

Az emojik robbanásszerűen jelentek meg és váltak mindennapi életünk részévé. Ma már szinte nincs olyan közösségi csatorna, ahol ne használnánk őket. Már van emoji világnap is, amit ma (07.17) tartanak. Ebből az alkalomból született ez a poszt, amiben néhány tanácsot szedtem össze az emojik különböző marketing-csatornákban való használatához. S ez még nem minden! A posztból azt is megtudhatod, hogy mi a biztonságos szex emojija!

 

Miért olyan népszerű az emoji?

Ennek megválaszolásához néhány kutatást hívnék segítségül:

Az Emoji által készített felmérés szerint az emberek azért használják az emojikat, hogy minél jobban megértessék magukat. A megkérdezettek szerint az emojik segítik a másik féllel történő jobb személyes kontaktus kialakítását.

Egy másik felmérés szerint az emojikra az emberek úgy reagálnak, mintha embert látnának: non-verbális kommunikációként tekintenek rájuk. Ezért is hatnak erősebben emócióinkra az emojikat tartalmazó szövegek. Segítségükkel az olvasók hangulatát lehet befolyásolni.

További érdekességeket tudhatsz meg az emojik használatáról, történetéről ebben a videóban:

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=VyPoGQmXGLM[/embedyt]

 

Úgy gondolod, hogy az üzleti életben az emojiknak nincs létjogosultsága? Túlságosan komolytalan használatuk? Egyáltalán nem így van!

A Missouri-St. Louis Egyetem kutatói azt találták, hogy egy emojit sokkal jólesőbb nézni, mint egy szót. Az üzleti e-mailekben történő használatuk pozitívan befolyásolja a másik felet. Sokkal barátságosabbnak, személyesebbnek ítélik meg kommunikációs partnerüket, akik emojit tartalmazó levelet kaptak, míg csöppet sem csökkent közben a másik fél hitelessége.

A Floridai Technológiai Intézet is az emojik üzleti életben történő használatát vizsgálta és arra a következtetésre jutott, hogy emojival az e-mailek negatív hangvétele tompul.

Ezekből a kutatásokból is látható, hogy az emojik használata az üzleti életben is megalapozott, pozitív hatásuk megkérdőjelezhetetlen.

 

Használjon-e a márkád emojikat?

Mielőtt belevetnéd magad emojis kampány kidolgozásába, a következőket gondold át:

  • Célcsoportom mennyire használja az emojikat.

  • Erősíteni tudod-e a márkaüzeneted emojik használatával?

  • Milyen típusú emojikkal lehet támogatni az üzenetet?

  • Milyen gyakran érdemes használni emojikat?

  • Érted-e a használni kívánt emojik jelentését? Ehhez egy kis segítséget itt találsz.

Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltad, átgondoltad és úgy határozol, belevágsz egy ilyen kampányba a következő feladatod a kommunikációs csatorna kiválasztása lesz.

 

Emojik hirdetésekben

Sok nagy márka használt emojikat hirdetéseiben. Magyarországon a CBA-Procter&Gamble promócióban tűntek fel emojik:

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=VMbwDk6S_uY[/embedyt]

 

Amerikában a Dove göndör haj elfogadtatásáért indított kampánya keretében készültek göndör hajú nőket ábrázoló emojik szemben az általánosan használt egyenes hajú emojikkal. Szintén Amerikában futott a Pepsinek egy kampánya, mely emoji-kommunikációra épült: egy férfi emojikkal kérte meg barátnője kezét.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=5gvSXXnqzmw[/embedyt]

 

Emojik hirdetésekben történő használatához nyilván nagyon fontos egy kreatív ötlet, ani reklámügynökségedtől érkezhet. Ugyanakkor egy emojikra kiélezett brief kiadása nagyon leszűkíti a kreatív lehetőségeket így nem javasoljuk. Ha ez nem jön magától általános briefedre a kreatív ügynökségtől, kicsi az esélye, hogy egy egyedi emojis spotot sikerül készíteni.

 

Emojihasználat a közösségi médián

Két közösségi médián futott emojis kampányt mutatnék be először is röviden:

  1. WWF kampánya, melyben állatok megmentéséért gyűjtöttek pénzt: az állatok emojiait kellett használni tweetekben.

  2. Durex emojis kampánya, melyben a biztonságos szex emojiát keresték, olyan emojit, ami az óvszer helyett használható, ugyanis az óvszeres emojit az Unicode nem fogadta el, mint hivatalosan használható emojit. Ezért indult ez a szavazásra, ötletelésre felhívó közösségi médiás kampány:

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=O7iKgKpkWfU[/embedyt]

 

Kíváncsi vagy végül milyen emojira esett a választás? A poszt végén megtudhatod!

Amennyiben emojikat akarsz használni a közösségi médián, célszerű azokat a kommentekben, a cselekvésre felhívó üzeneteidben és a profilodban megjeleníteni a legnagyobb hatás elérése érdekében.

Az Instagramon ez a top 10 emoji engagement alapján:

  1.  ❤️

  2.  ✨

  3.  ?

  4.  ?

  5.  ?

  6.  ?

  7.  ?

  8.  ®

  9.  ?

  10.  ™

2016-ban a Facebook bevezette új reakciógombjait. Már nem csak like-olni lehet egy posztot, hanem a különböző érzésekkel is lehet reagálni egy-egy megosztásra.

6 emoji, amit Facebokban posztok minősítésére használhatsz

Ezek az új hangulatjelek ráadásul kicsivel erősebben számítanak egy-egy poszt erősségének a mérésében a Facebook szerint. Ezért is érdemes “gyűjteni” egy márkaoldalnak ezeket az új reakciókat.

A Facebookon az emojikat tartalmazó posztoknak 33%-kal nagyobb a megosztási és komment rátája, és 57%-kal magasabb a like rátája.

Legvégül érdemes megnézd ezt az oldalt, ami valós időben, látványosan mutatja Twitteren használt emojikat.

Közösségi médiás kommunikációidban használd a fentebb bemutatott emojikat, ha azok a kontextusba és márkád imidzséhez illenek, s ezzel is növelheted követőiddel az interakciók számát.

 

Emojik e-mail marketingben

Az e-mailek tárgyában használt emojik akár 66%-kal is megnövelhetik a levelek megnyitási arányát.

A Mailchimp felmérése alapján a tárgymezőben a következő emojik jelennek meg a legtöbbet:

  1.  ®

  2.  ?

  3.  ?

  4.  ❤️

  5.  ?

  6.  ☀️

  7.  ✈️

  8.  ?

  9.  ?

  10.  ™

  11.  ♥️

  12.  ?

  13.  ?

  14.  ?

  15.  ?

Nyilvánvaló ezen a csatornán is fontos, hogy relevánsan használd a kiszemelt emojikat a szöveg kontextusában.

Az emojik használata ellen szól az a tény, hogy nem mindegyik e-mailkezelő jeleníti meg megfelelően az emojikat a tárgymezőben. Némelyik furcsa karakterként, némelyik fekete fehérben mutatja a címzettnek az adott emojit. Célszerű ezért egy kicsit tanulmányozni a feliratkozóidat. Ha sok gmailes e-mailcímed van, azoknál nem lesz gond például a megjelenítéssel. Javaslom, ha biztosra akarsz menni, teszteld leveled a különböző e-mail platformokra, mielőtt kiküldöd kampányod!

Ha Maichimpet használsz e-mail marketingedhez, a programban automatikusan beszúrhatod a használni kívánt emojit a tárgymező sor végén megjelenő emojira klikkelve. Ha más e-mailprogramot használsz, be kell másold a tárgymezőbe a kiválasztott jelet. Emojikat itt és itt, animált emojikat pedig itt találsz. Ez utóbbit inkább csak gmailes e-mailcímekre küldd és ne magát a karaktert, hanem a felette lévő négyzetet másold ki. Az animált emojik csak a címzettnél jelennek meg, tehát az e-mailmarketinges programodban csak a négyzetet fogod látni.

 

Emoji használat tudásközpontban, webes tartalmakban

A sort egy komplexebb lehetőséggel zárom. Weboldaladra is kidolgozhatsz emojikra épülő tartalmat. Két példát mutatnék be erre:

  1. A GE emojikat tudományokkal összekötő nagyon kreatív content hub oldalát, mely egyértelműen javította a GE innovatív, tudományos imidzsét.

  2. Valamint egy egyszerű quizt, ami emojikra épül: emojik alapján kell filmcímeket kitalálni. Ez az ötlet nyilván iparágadra is adaptálható más téma használatával.

Weboldal tartalmak létrehozása előtt fontos leírni, mi az a USP, márkaimidzs, amit az adott tartalommal erősíteni szeretnél. Ha van tartalomstratégiád ilyen tartalomötletek könnyen kialakulhatnak a szerkesztőségi értekezletek alatt, amivel még nagyobb versenyelőnyre tehetsz szert konkurenciáddal szemben.

Emojik a SEO-ban

Év eleje óta a Google újra engedi emojik megjelenését a title tagekben és meta leírásokban. Ez lehetővé teszi a keresőoptimalizálásban jártasak számára, hogy releváns emojik használatával kiemeljék egy-egy oldal megjelenését a kereséséi találatokban.

Ehhez nem kell mást tenned, csak használd az iemoji oldalát és a kiválasztott emojira kattintva az oldal title tagjébe és meta leírásába beírd a „Decimal HTML Entity” kódot, amennyiben Yoast SEO-t (ami jól kezeli az emojikat) használsz WordPresses oldaladhoz. Néha lehet, hogy az admin felületen nem jelenik meg a kiválasztott emoji, de a keresési listában attól még nem lehet probléma vele. Érdemes propálgatnod!

 

Összefoglalás

Az emojik használatával vírusszerűen terjedő tartalmak is születhetnek. Ezért is érdemes ilyen tartalmak létrehozásán gondolkodni. Vond be látogatóidat, követőidet emojis játékokkal, egyedi márkádhoz köthető emojikkal, emojis quizekkel, szavazásokkal. Az eredmény nem marad el!

Legyen szívecskékkel és mosolygó emojikkal teli Emoji Napod és egy felejthetetlen estéd szerelmeddel így: ☔, de csak ha nem szeretnétek kisbabát??!

Neked ajánljuk