Tartalom monetizálása: így finanszírozd tartalommarketinged! Skip to content
Egyre magasabb pénzkupacok egymás mellett

Hogyan finanszírozd tartalommarketinged hatékonyan külső forrásból?

Profit, pénzszerzés: ez minden cég elsődleges célja. Nem tudom te hogy vagy vele de én nagyon utálom a pénzt….

 

…még a gondolatát is, ha nincs. Ezzel a cégtulajdonosok, cégvezetők is így vannak. S azért, hogy  profitot termeljenek értékesítik a cég szolgáltatásait, termékeit. A marketingesek pedig elköltik a megtermelt pénzt – mondják általában az értékesítők…. Ebben a posztban egy olyan tevékenységet szeretnék bemutatni, amivel a marketingesek is közvetlen pénzt kereshetnek: ez pedig a tartalom értékesítése, a tartalom monetizálása. 

Raskó Attila prezentál az Internet Hungaryn

A poszt az Internet Hungaryn 2018 . szeptember 26-án elhangzott előadás írott változata.

A tartalommarketing elindítása mindig egy hosszabb folyamat: meg kell győzni a vezetőséget, hogy a befektetés hosszabb távon térül csak meg. Tartalommarketinget elsősorban eladásaik támogatására, lojalitás növelésére, edukációra indítják a cégek. Ha már régóta csinálják, egyre inkább mini szerkesztőségbe, tartalomgyárba megy át ez a tevékenység. Ekkor jelennek meg olyan ötletek, vagy akár külsős megkeresések, amik arra terelik a cégeket, hogy pénzt keressenek tartalmaikkal. Ez történhet barter megállapodásokkal, vagy tartalmak direkt értékesítésével, vagy akár egy tartalommárka termékként történő megjelenésével.

 

Ábra mit értünk tartalom monetizálásán
A tartalom monetizálása nem új megoldás, azzal régen is éltek a cégek, ugyanúgy ahogy a tartalommarketinggel is. Gondoljunk csak a Michelin Guide-ra, ami egy önálló márkává nőtte ki magát, pedig tartalommarketingként indult, az autógumi eladások támogatására. A kezdetekben egy utazási kalauzt jelentetett meg a Michelin, amiben autójavító műhelyeket is feltüntett, ahol gumicseréket is vállaltak. Aki többett utazott gyorsabban koptak gumijai: ők voltak a célcsoportja ennek a kommunikációnak. A Michelin Guide ma már egy külön pénztermelő márka, klasszikus példája a tartalom monetizálásának.

 

1900-as Michelin Guide példánya

 

Milyen cégek fogjanak tartalmaik monetizálásába?

Tartalommarketing külső forrásból történő finanszírozásában az ebben a tevékenységben fejlett cégeknek érdemes gondolkodniuk. Ezek a vállalatok lehetnek csak sikeresek benne. Ahhoz, hogy ebbe a tevékenységbe kezdj, el kell érd ezt a szintet tartalommarketingeddel.

 

Tartalommarketing érettség öt szakasza

Tavaly készítettünk egy felmérést a magyar cégek tartalommarketing érettségéről. A kutatás alapján egy ötös skálán 2,5 a magyar cégek átlagos tartalommarketing-érettsége és a vállalatok körülbelül 10 százalékánál jöhet szóba a tartalomgyártás külső forrásból történő fininszírozása.

 

2 ábra a magyar cégek tartalommarketing érettségéről

A következő példákból látható, hogy vannak már itthon is olyan vállalatok, melyek elérték ezt a szintet és sikeresen alkalmazzák ezt a technikát tartalomgyártásuk finanszírozására.

 

Tartalom-monetizálási technikák

Talán az egyik legegyszerűbb monetizálási technika a barterezés: saját látogatók értékesítése egy új látogatói kör eléréséért cserébe. Ebben az esetben fontos a megfelelő partnerek megtalálása: hasonló közönségű partnercégeket kell keress, ugyanakkor arra is figyelned kell, hogy, minél kevesebb átfedés legyen a két követői adatbázis között.

 

Hubspot, Constently barter kooperációra példa

Szintén egyszerű technika, amikor egy-egy prémium tartalmad értékesíted: például e-book letöltését fizetéshez kötöd vagy hagyományos (offline) könyv kiadásába kezdesz. Ehhez mindössze lojális olvasók, követők kellenek.

 

Példa pénzért vásárolható e-bookra

Non-profit cégeknél alkalmazott eszköz lehet az adománykérés. Ekkor az olvasók adományaiból tartják fennt az ezzel élő cégek a tartalomelőállítást. A Wikipédia alkalmaz ilyen üzleti modellt. Természetesen médiacégek is előszeretettel alkalmazzák ezt a lehetőséget: legutóbb például az Index indított adománygyűjtést.

 

Ha az előbbiekből megvalósítasz valamit akkor már lehet egy kis pénzed a továbblépéshez. Jönnek a nehezebb, de több bevétellel kecsegtető lehetőségek. Hirdetési felületek értékesítése már eggyel nagyobb kihívást tartogató feladat, amihez megfelelő számú elérés, ismertebb márkanév kell, nemcsak lojális követői kör. Ha hirdetéseket szeretnél megjeleníteni felületeiden további feladatok is várnak rád. Ki kell dolgozz egy hirdetési ajánlatcsomagot. Értékesítő kollégát kell felvegyél, grafikusra is szükséged lesz a hirdetési kreatívok elkészítésére és analítikára a hirdetések mérésére. Az alábbi képen látható példa a Digital Hungary hírlevele, akik display hirdetésekkel élnek ezen a felületen, a másik egy üzleti blog, ahova natív és PR cikkek helyezhetők el.

 

Display hirdetés a Digital hungary hírlevélében, PR cikk, natív cikk megjelenésre ajánlat a minner blogon
Szintén nagyobb követőtábor és lojális tábor esetén indítható konferencia követőidnek. A képen látható példa a Content Marketing Institut, akik évente 3 féle konferenciát is szervez: a Content Marketing Worldöt, Awardsot és a Contenttech Summitot.

 

Content Marketing World landingoldala

Amennyiben sok és lojális követőd van, szervezhetsz rájuk külön klubot, ahova tagdíj fejében lehet bejutni. A tartalmakon felül offline, online tréningeket, találkozókat biztosíthatsz a tagsági díjat fizetőknek, ahogy azt a Online Katapult is teszi klubtagságával.

 

Példa klubtagságra: online jelentkezési felhívás

A folyamatosan megjelenő tartalmakra épülő előfizetési modelhez szintén erős követőbázis szükséges. Magyarországion is van olyan cég, a Kreatív Kontroll, amelyik eljutott arra a szintre, hogy saját online és offline tartalmait pénzért árulja. Egy olyan világban, ahol szinte minden információ ingyen elérhető és csak az olvasok kis hányada hajlandó tartalmakért pénzt adni, ez egy nagyon merész lépés, ami erős pozíciót feltételez.

 

Kontent magazin címlap és online előfizetéses oldalra példa

A legmagasabb szintje a tartalomértékesítésnek, amikor már úgy tekintenek a cégre mint egy tartalomgyárra, és a cég saját tartalmait kereskedelmi célokra jogdíjért értékesíti más vállalatok számára. Ehhez már nagyon erős tartalommárka szükséges. A Red-Bullé ilyen: ezen az oldalon bárkinek lehetősége van Red Bullos tartalmak megvásárlására.

 

Példa saját tartalom kereskedelmi célra történő értékesítésére

Ugyanilyen magas szintje a tartalommonetizálásnak az indirekt értékesítés. Ez akkor valósulhat meg, ha a tartalom segítségével jutsz el egy olyan szintre, hogy a tartalommárkának már nagyon erős ismertsége van, és arra egy új üzlet alapozható. A Zappos egy kereskedelmi cég, ami annak idején kultúraváltás témában létrehozott egy content hubot. A vezérigazgató gondolataira épült ez a blog, aki ebben a témában többször elő is adott. A végén úgy kinőtte magát az oldal, hogy ma már tréningeket, rendezvényeket értékesítenek ez alatt a márka, a Zappos Insights alatt, aminek már semmi köze az eredeti Zappos kereskelemi céghez.

 

Zappos Insights: tartalomalapon indított márka weboldala

Inluencerek is így indíthatnak saját márkát, vállalkozást: az ismertség megteremtése után egy erős influencermárka lehetővé teszi a termékesítést. Erre példa a kozmetikai iparban Jefree Star esete, akinek követőbázisa csak a Youtubeon 10 millió feletti. Erre a követőbázisra építve vezetett be saját személyes márkája alatt különböző kozmetikai termékeket.

 

Jefree Star influencer által indított sajátmárka

 

Tartalommarketing külső finanszírozásának nehézségei

A tartalom monetizálása sok nehézségbe ütközhet azoknak a cégeknek, melyek ilyenbe fognának fő üzleti tevékenységük mellett. A 3 legtöbbször előforduló akadály, és megoldásra váró kihívás a  következő:

– a monteizálás egy ismeretlen terület,

– erőforráshiány és ezen a területen jártas szakemberhiány,

– nem része a vállalati stratégiának ez a kezdeményezés.

 

Ezek megoldása a következő képen történhet:

– célszerű médiában jártas külső erőforrás bevonása,  

– nem szabad alábecsülni a feladatokat, valakinek felelősnek kell lennie a projektért, akinek megfelelő szakmai tudással kell rendelkeznie,

– pénzügyi támogatás is kell az induláshoz, vagyis megfelelő szintű erőforrás,

– végül, – ami a legfontosabb – a stratégia része kell, hogy legyen egy ilyen kezdeményezés, másképp megbukik a projekt.

Ha ilyen projektbe kezdesz érdemes a médiavállalatok stratégiáját követned, ők már több évtizede csinálják ezt a tevékenységet. Lesd el tőlük az alkalmazható taktikákat!

 

3 nehézség, amivel meg kell bírkózni tartalom monetizálásakor

 

Zárszó

Bár Magyarországon még nem sok cég élhet tartalommarketing külső forrásból történő finanszírozásával, számuk a jövőben folyamatosan növekedni fog. Ezért is vállalkoztam ennek a területnek a bemutatásával, amivel végre a marketingesek is direkt bevételhez juttathatják munkáltatójukat, nem csak áttételesen. Ha te is szeretnéd erre az érettségi szintre eljuttatni cégedet, kövesd blogunkat, iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk