4+1 LinkedIn Premium fizetős csomag részletes bemutatása Skip to content
Hölgy gondolkodik

Kell-e neked LinkedIn Premium?

A közösségi hálózatok alapelve az “ingyenesség”. Persze szó sincs róla, hogy ingyen használhatnánk őket. Pénzt ugyan nem fizetünk értük, viszont odaadjuk az adatainkat.

Természetesen a LinkedIn is az adatainkból él. Azok alapján működteti rendkívül hatékony,  és ennek megfelelően “prémium” árazású hirdetési rendszerét, de emellett még fizetős csomagokat is kínál azoknak, akik úgy érzik, hogy nekik kevés az ingyenes alapcsomag. Ezek a LinkedIn Premium csomagok.



Ezeket a prémium csomagokat kínálja a LinkedIn


Nincs könnyű helyzetben az ember, ha át akarja tekinteni a LinkedIn fizetős kínálatát. (Ezért is határoztam el az összefoglaló megírását.) Bár korábban létezett, most nincs egyetlen felület sem, ahol egymás mellett tudnánk áttekinteni a csomagok tartalmát.) 

Gyorsan elárulom: A LinkedIn jelenleg 4+1 fizetős csomagot kínál:

  • Premium Career (több helyen csak Career), az álláskeresőknek
  • Sales Navigator, az értékesítőknek,
  • Recruiter Lite, a fejvadászoknak,
  • Premium Business, az előző 2 kategóriába nem tartozó üzletembereknek,
  • + 1 LinkedIn Learning azoknak, aki képezni szeretnék magukat.


LinkedIn Premium Career


Az álláskeresést támogató csomag havidíja 31,47 (nettó) euró.  Nem megfizethetetlen, ráadásul nem kell éves szerződést kötni. Kérdés, hogy mire jó?

  • “Közvetlenül üzenhetsz a fejvadászoknak” – ígéri a LinkedIn. Ehhez mindössze 3 inMailt ad. (Az inMail arra jó, hogy olyan valakinek is írhass, aki nem az ismerősöd. 3 db inMail sajnos semmire sem elég.
  • Applicant Insights –  Ennek segítségével megnézheted, milyen a többi jelölt egy általad megpályázott állásnál. Ez hasznos funkció, de csak a LinkedIn rendszerén keresztül meghirdetett (tehát pld.a személyes profilokban, vagy a céges oldalakon posztként megosztott állásokra nem) és ott megpályázott állásokra érvényes. (Magas ára miatt itt leginkább a nagy cégek hirdetnek.)
  • “Private Browsing” – Úgy tudod mások profilját nézegetni, hogy nem tudják, ki volt az. Szerintem ez kifejezetten káros. Az értékesítők bevált módszere, hogy éppen azért nézik meg valakinek a profilját, hogy felhívják magukra a figyelmet. Az álláskeresés értékesítés, ahol te magad vagy az értékesítő és a “termék” is. (Ha valamiért mégis szükséged lenne erre a funkcióra, átmenetileg az ingyenes változatban is bekapcsolhatod.)
  • Interview Preparation – Ez egy új funkció, amihez még nem fértem hozzá. Gyanítom, hogy az amerikai piac sajátosságai szerint alakították ki.
  • Who’s Viewed Your Profile – Az ingyenes verzióban csak az utolsó 5 profilt láthatjuk, a Premium Career csomagban viszont – a többi fizetős csomaghoz hasonlóan –  az utolsó 90 nap valamennyi profilmegtekintését láthatjuk. Valóban hasznos funkció, hiszen az álláskeresési kampány eredményessége itt jól látható, illetve az érdeklődőkkel a kapcsolat felvehető. 
  • Top Applicant Job – Megmutatja, melyik állásoknál lennél a lista élén. Ez megint csak a LinkedIn álláshirdetési rendszerére vonatkozik, de nem veszi figyelembe a céges oldalaokon, vagy a HR-esek személyes profiljában közzétett állásokat.
  • Online Video Courses – Egyszerű árukapcsolás. Nem hinném, hogy néhány “beszélő fej” videó különösen segítene az elhelyezkedésben.
    (A Linkedin Learninggel később részletesebben is foglalkozom.)
Premium Career banner

Nagyon fontos, hogy a Career csomaghoz ugyanaz a lebutított kereső jár, amit az ingyenes változatnál használunk. Arról sajnos nincs információm, hogy a keresőt intenzíven használó álláskeresőt letitja-e a rendszer “kereskedelmi mennyiségű” keresés miatt. 



Kell-e neked a LinkedIn Premium Career csomag?


Ha van rá pénzed, éppenséggel elköltheted erre, de tudnod kell, hogy a linkedines álláskeres annál sokkal több, mint ami ez a csomag sugall.

Hasznos lehet viszont ez a csomag, ha felsővezetőként külföldön keresel állást, mert így több, számodra releváns álláshirdetéshez férsz hozzá.



LinkedIn Premium Business


Erről a csomagról nem sok mindent lehet írni. 47,22 euró (nettó) havi díjért kapsz 15 inMailt és néhány nem túl izgalmas szolgáltatást. (Teljes keresés itt sincs.)



Kinek kell a Business csomag?


Linkedin Premium

Tapasztalatom szerint erre a csomagra azok a vezetők fizetnek elő, akik szeretik, hogy a profiljukban megjelenik a Premium jelvény. (Utóbbit egyébként megkapod a Learning csomaggal is, ráadásul lényegesen olcsóbban.). Másra nem is nagyon alkalmas. A rossz ár/érték arány miatt ezt a csomagot nem javaslom.



LinkedIn Sales Navigator


Nehéztüzérség értékesítőknek.
A Sales Navigator egy, a LinkedInre (és annak adatbázisaira) épülő önálló felület. Nagyon jó lehet itt vevőjelölteket (lead) keresni, gyűjteni, céghez (account) kötni. Részletes, összetett kereséseket végezhetsz, amiket el is menthetsz. (Ezek a keresések, vagyis szűrések később is frissülnek, így értesítést kapsz, ha felbukkan egy értékes lead.)

Nem akarom hosszasan sorolni, a lényeg az, hogy az SN valóban jól átgondolt, jól működő eszköz. A havi 62,96 eurós (nettó) előfizetési díj első pillantásra elég húzósnak tűnhet, de itt is érvényes a szabály: ha nem használod, kidobott pénz, ha használod megtérül. Nagy értékesítési szervezetek megfontolhatják a Sales Navigator Team megvásárlását, ami 82,08 euró / fő /hó díjért rugalmas együttműködési lehetőséget kínál a sales csapat tagjainak. 

LInkedin Sales Navigator funkciói

Tréningjeinken mindig elmondjuk, hogy 1) a Sales Navigator elsősorban B2B leadek keresésére való 2) akkor fog működni, ha valaki rendszeresen (legalább heti 2-5 órát) komolyan foglalkozik vele.

A Sales Navigatort sokan azonosítják a social selling (újabban modern selling) módszertanával. Nyilván nagyon jó, ha valakinek a rendelkezésére áll egy ilyen eszköz, de megléte nem a social selling feltétele.  Az leginkább egy szemlélet, ami akár az ingyenes LinkedInnel is alkalmazhatsz értékesítési arzenálodban.



Kell-e neked a Sales Navigator csomag?


Ha B2B értékesítéssel foglalkozol, nagyobb értékű termékeket adsz el, hosszú értékesítési ciklussal, akkor a Sales Navigatorral 18 százalékkal több vevőt tudsz behúzni az értékesítési tölcsérbe, és akár harmadával is megnőhet a lezárt üzletek száma.  Elég meggyőző érvek, nem? 



LinkedIn Recruiter Lite


Ez a Linkedin legrégebbi és legtöbb bevételt termelő csomagja. Bár akadnak profi fejvadászok, akik állítják, hogy a Recruiteren kívül is van élet, ez az a csomag, ami kényelmessé és hatékonnyá teszi a vállalati toborzók életét. 

Linkedin recruiting lite felülete

Az SN-hez hasonlóan itt is külön flhasználói felületet kapunk, illetve a LinkedIn teljes eszköztár áll a felhasználó rendelkezésére. A jelöltek kereséséhez a LinkedIn összes szűrője bevethető, a korlátlan számú keresés végezhető,  a találatok elmenthetők illetve a munkatársakkal megoszthatók. 

A havi (nettó) 115.55 euróba kerülő csomag persze csak azoknak éri meg, akik folyamatosan használják azt. (Ha tehát olyan cégnél dolgozol, ahol évi 4-5 embert kell felvenned, mindenképpen lebeszélnélek egy ekkora kiadásról.)



Kell-e neked Recruiter Lite?


Ha egy olyan, nagyobb cégnél, szervezetnél dolgozol, ahol 1) folyamatosan kerestek embereket 2) olyan diplomás munkavállalókat kell elérni, akik fenn vannak a LinkedInen, akkor mindenképpen beszéld rá a főnöködet, hogy fizessen elő erre a csomagra.

A “Lite” elnevezésből kitalálhattad, hogy a LinkedIn kínál még további megoldásokat is. A Recruiter és a Recruiter Professional Services leginkább olyan vállalatoknak valók, ahol egész csapat dolgozik a toborzáson. Ez a csomag a LinkedIn önkiszolgáló rendszerén keresztül nem érhető el, az értékesítőkkel kell felvenni a kapcsolatot, ami általában nem az alacsony árra szokott utalni. A három csomag főbb tulajdonságai itt hasonlíthatók össze. 



LinkedIn Learning


A Linkedin 2015-ben vásárolta meg a Lynda.com videós oktatási platformot. Azóta jelentősen kipofozta, bővítette a kínálatot, most pedig minden lehető módon tolja előre az azóta Linkedin Learning névre átkeresztelt platformot.

Linkedin Learning nyitóoldala

A LinkedIn Learning az álláskeresési stratégiától a digitális transzformációig számtalan témában kínál tananyagokat. Ezekben egy-egy szakértő az olvasógépre meredve osztja az észt. Néhány percenként megszakítják a videót, hogy ellenőrző kérdéseket tegyenek fel. Véleményem szerint ezt a módszert azoknak a félanalfabéta amerikai szakembereknek találták ki, akik képtelenek elolvasni és feldolgozni egy könyvet. Én kíváncsiságból megnéztem néhány előadást, de soha nem adnék pénzt ilyesmiért. (Időről időre a LinkedIn felajánl ingyenes képzéseket, de nekem nagyon nem vált be ez a fajta tanulás, így nem is élek vele.)

Több ismerősömtől is hallottam hogy a cége (jellemzően “multik”) kötelezték munkatársaik egy körét bizonyos számú LinkedIn Learning kurzus elvégzésére. Nagyon rossz ötletnek tartom, ha ilyen módon kívánják letudni dolgozóik képzését.



Kell-e neked a LinkedIn Learning?


Nekem nem tetszik, de ettől még te szeretheted. Az viszont egyáltalán nem szimpatikus számomra, hogy egyes, túlságosan üres fizetős csomagokat ezekkel a kurzusokkal próbálták kivattázni.

Remélem, hogy összefoglalómmal megkönnyítettem az eligazodást a LinkedIn Premium csomagjai között. A jó hír, hogy ingyen ki is próbálhatod valamennyi csomagot. Egy naptári évben egy csomagot választhatsz, amit azután 30 napig használhatsz. (Ehhez meg kell adnod a bankkártyád adatait is.) FONTOS, hogy ne feledkezz el időben leiratkozni, különben a LinkedIn könyörtelenül leemel a számládról 1 havi díjat. Ez elég fájdalmas és bosszantó  – tapasztalatból mondom.

Neked ajánljuk