Külpiacra lépés marketing-támogatása B2B cégek számára Skip to content
Európai zászló

Külpiacra lépés marketing-támogatása B2B cégek számára

Az online marketing előretörésével a magyarországi B2B cégek számára is csak egy kattintásnyi távolságra van a nemzetközi piac. Ma már digitális marketinges eszközökkel távolról is hatékonyan támogatható egy külföldi terjeszkedés. Ugyanakkor nem szabad alábecsülni a helyi üzleti környezet ismeretének jelentőségét sem, és a hagyományos offline B2B eszközökkel (kiállítás-, konferencia-részvétel, PR) is élni kell. Ezek nélkül nehezen valósítható meg egy sikeres külföldi piacra lépés.
Miben tud segíteni külföldi piacra lépésben egy B2B marketingügynökség? 


Sokan úgy gondolják, hogy elegendő angol nyelvű üzenetekkel, tartalmakkal bombázni a külföldi célpiacot. Az induláshoz, a piac beméréséhez ez talán elég is, de ahhoz, hogy fel tudd venni a versenyt a helyi konkurenciával nélkülözhetetlen az alapos helyismeret és a helyi nyelv használata. Ebben leginkább helyi ügynökségek tudnak segíteni. Ők azok, akik ismerik az adott ország kultúráját, iparági jellegzetességeit is, a piaci szereplőket, így könnyebben tudnak segíteni a piaci rések megtalálásában, a pozícionálásban és ez alapján javaslatot tudnak tenni a kommunikációs mixre is, segíthetnek a helyi jogi megfelelések, kereskedelmi, ipari szervezetek elérésében is.

Amint a fentiekből látható, a külföldi terjeszkedésben óriási előnyt jelent egy helyi ügynökség támogatása. Ugyanakkor a magyar piacon is folytatnod kell a kommunikációt, miközben esetleg más országokra is koncentrálni szeretnél. Ehhez nélkülözhetetlen egy  magyar ügynökség, ami nem egyszerűen csak jó kapcsolatot ápol a külföldi ügynökséggel, az is lehet, hanem a koordinációs feladatokat is ellátja.Külpiacra lépés támogatásának 4 lépése

Külpiacra lépés támogatásának 4 szakasza


  1. A felfedezés szakasza

Legelőször a megfelelő helyi B2B ügynökség megtalálása a legfontosabb feladat. Ez az ügynökség tud segíteni végfelhasználói, piaci igények ismeretében a helyi piaci rések megtalálásában a versenytársak felderítésében. Ezek megléte után kerülhet sor a megfelelő pozícionálásra, márkaüzenet, egyedi igéret megfogalmazására.

  1. A piacralépési kommunikációs stratégia kidolgozásának szakasza

Attól függően, milyen ismerete van cégednek a megcélzott piacról lehet szükség különböző mélységű piackutatásra. A megfogalmazott célok és a piackutatási eredmények alapján kerül beazonosításra a potenciális értékesítési csatornák köre, kialakul az árazási stratégia, a kulcs-aktivitások listája, a használandó “go-to market” marketingkommunikációs technikák és csatornák köre. A hagyományos marketingtechnikák (PR, kiállítás, konferencia-részvétel stb.) mellett elsősorban a tartalomalapú, inbound (marketingautomatizációval támogatott) vagy ABM alapú, social selling technikák jöhetnek szóba. 

  1. Az aktivizálás szakasza

A kidolgozott “go-to market” stratégia végrehajtása. A kidolgozott kommunikációs tervet végre kell hajtani. A helyi nyelv használata fontos szempont ebben a szakaszban, amire professzionálisan a

helyi ügynökség képes csak. A végrehajtás szakaszában fontos a projektmenedzsment, ami a siker egyik kulcsa – erre érdemes megfelelő erőforrást áldozni.

  1. Optimalizálás szakasza

A stratégia végrehajtása során a célok elérését KPI-ok mérésével kell követned. Amennyiben a meghatározott KPI-ok elmaradnak a várakozásoktól szükség lehet a stratégia, aktivitások megváltoztatására. Minden aktivitást optimalizálni kell az elért eredmények alapján, hogy a kitűzött célokat elérjétek.Külpiacra lépés támogatása a ContentPlus B2B marketingügynökség segítségévelCégünk 2018. óta tud segíteni B2B cégeknek európai piacra lépésben. A ContentPlus, mint lead ügynökség jelenik meg ezekben a projektekben. Külföldi, B2B marketingügynökségi partnereinekkel mi tartjuk a kapcsolatot, kezeljük a projekteket, képviseljük a magyarországi partnerek igényeit.

Iparági szektorok, melyeknek segíteni tudunk:

– IT, telecom

– Logisztika, szállítás

– Gyártás

– Szakmai szolgáltatások

– Építőipar

– Energia

– Egészségügy

Érdekel? Beszélgessünk! Vedd fel velünk a kapcsolatot itt!

Neked ajánljuk