Keresőoptimalizálás: hogyan készítsd el első SEO auditod? Skip to content
Férfi jegyzetel: ellenőrzi egy oldal SEO-ját

Keresőoptimalizálás: hogyan készítsd el első SEO auditod?

A cikk elolvasásához ennyi időre van szükség: 8 perc

Ez a cikk eredetileg a Contentplusba beolvadt Evocontent oldalán jelent meg.

Egy cég online jelenlétének egyik fontos mutatója, milyen a weboldalának keresőoptimalizáltsága. Ahhoz, hogy tisztán láss és céljaidat elérd, célszerű negyed-, félévente elvégezned egy elemzést, hogy lásd, miken kell javíts. Készülj fel arra is, hogy a keresőoptimalizálás folyamatos munkát igénylő feladat, soha nem lehet azt mondani, hogy kész.

Ebben a cikkben szeretném neked bemutatni, hogy  hogyan tudod egyszerűen oldalad keresőoptimalizáltságát ellenőrizni, hogyan lehet egy egyszerű SEO auditot elvégezni.

Egy weboldal keresőoptimalizáltsága alapvetően két tényezőtől függ: oldalhoz kapcsolható tényezőktől (amelyekért az oldal tulajdonosa direktben felel) és az oldaltól független tényezőktől (amelyeket az oldal látogatói, más oldal tulajdonosai befolyásolnak).

Az oldalhoz kapcsolódó tényezőkhöz én három, keresőoptimalizáltságot befolyásoló területet sorolok:

1. Tartalommal kapcsolatos jellemzők

2. Technikai beállítások (oldal elérhetőség, indexáltság)

3. Oldal felhasználói élménye

Az oldaltól független tényezőknek pedig három csoportját különböztetem meg:

1. Oldal megbízhatósága, szakértelme

2. Oldal linkeltsége, linkhálózata

3. Oldal közösségi médiás interaktivitása

4. Oldal egyedi jelemzői

Oldalhoz kapcsolódó és oldaltól független SEO tényezők

A legendák 200 tényezőről beszélnek, melyek egy oldal keresőoptimalizáltságát befolyásolják a Google szemében, azonban ezt nem lehet pontosan tudni, inkább csak találgatások ezek.

Ebben a cikkben csak a fontosabb tényezőket szeretném bemutatni, melyek egy egyszerűbb auditban vizsgálhatók. Fogjunk is bele!

Tartalommal kapcsolatos jellemzők

– Megfelelő szövegmennyiség:
Ezen ismérv elemzéséhez a Siteliner programját használhatod. Minimum 3-400 szónak célszerű egy URL-en megjelenni, míg az átlagos szószám 700 szó/oldal. A szöveg/html aránynak minimum 10%-osnak kell lennie.

– Olvasók számára releváns tartalom:
Az oldalon eltöltött átlagos látogatási idő, oldal elhagyási aránya mennyi. Ezeket Google Analytics statisztikákból tudhatod meg. Mennyire felelnek meg az adott számok a kitűzött céloknak? Min kell javítani?

– Helyesírás:
Mennyire vannak az oldalon helyesírási hibák?

– Keresőszavak használata:
Megtalálhatók-e a keresőszavak az első egy-két bekezdésben, nincs-e túltömve keresőszóval az adott oldal.

– Duplikált tartalom megléte:
Azt, hogy egy oldalon hány ilyen oldal van, szintén a Siteliner oldalán ellenőrizheted, mely hibákat utána törléssel (404-es hiba megjelenítéssel), 301-es átirányítással, robots.txt vagy meta robot címkével, rel-canonical címkével lehet orvosolni.

Technikai jellemzők

– Oldaltérkép használata:
Fontos ismérve lehet egy oldal keresőoptimalizáltságának az, hogy használ-e oldaltérképet. WordPresses oldal esetén ezen plugin segítségével egyszerűen létrehozható oldaltérkép, más oldalak esetén pedig az Xml-Sitemaps oldal segítségével kell ezt megtenni, majd a Google Search Consoleban regisztrálni az oldaltérképet.

– Robot.txt fájlok megléte:
Míg az oldaltérkép arra szolgál, hogy megtalálják a robotok az oldaladat, addig a robot.txt fájl arra, hogy miket ne indexáljanak a robotok az oldaladon. Wordpresses oldal esetén ezen plugin használatával oldhatod meg ezt a feladatot.

– Oldal indexáltsága:
A keresők által indexált oldalak száma és a tényleges oldalak számának a hányadosa. Ezt úgy tudod kideríteni, hogy a keresőbe beírod: site: sajatoldal.hu, mellyel látni fogod, hogy hány oldalt indexál az adott kereső. Amennyiben a szám közel 100%-os, nincs probléma, ha kisebb, akkor valamilyen oldalakat nem indexál az adott kereső (érdemes a korábbi pontokat ellenőrizd), ha nagyobb, akkor duplikált tartalommal van teli az oldal (melyek megoldását az előző bekezdésben találod).

– URL-ek tisztasága:
Az URL-eknek a következő szabályoknak kell megfelelni: rövidnek (max 100 karakter), érthetőenek kell lenniük, jó, ha tartalmazzák a keresőszót, alkönyvtárszerűen épüljenek fel, ne aldomainként, szavak között gondolatjelek/elválasztójelek jelenjenek meg. Érdemes ellenőrizni, hogy van-e duplikált URL-is az oldaladon, mert az nem jó. Ezen ellenőrzésekhez is használhatod a Screamingfrog nevű programot (leírását ld. később).

-CSS, HTML megfelelőség:
Ilyen vizsgálatot a W3C HTML és CSS ellenőrző oldalain tudsz elvégezni, és utánna programozód segítségével javítani.

– Metaadatok megléte:
Minden indexálni akart URL alapkövetelménye, hogy megfelelő oldalcím címkével, metaleírással és H címkével rendelkezzen. Ezek meglétét legkönyebben a Screamingfog nevű program segítségével ellenőrizhetsz. A program weboldalad minden egyes oldalát elemzi a következő jellemzők mentén:

– hibás oldalak (404-es oldalak)

– átirányítások (301-es, 302-es átirányítások)

– URL hibák

– metaadatok: oldalcím, H címkék, metaleírások, meta robotok, keresőszavak (melyeknek a modern keresőmarketingben már nincs jelentőségük)

– belső, külső hivatkozások, anchorszövegek

– képek méretei és alt címkéi.

A fennálló hiányosságokat az eredmények fényében pótolhatod. Legfontosabb metaadatok a következők:

Oldalcím címkék:
Körülbelül 50-65 karakter hosszúságúnak kell lenniük. Fontos, hogy az oldal keresőszavát, cég vagy márkanevét, helyi cég esetén a geográfia helyet tartalmazzák ezek a címkék. Keresési eredményoldalakon így jelenik meg ez a címke:

Title tag a Google kereőben

Metaleírások:
Keresőoptimalizálás szempontjából nem lényeges jellemző, ugyanakkor a keresési találatoknál játszik fontos szerepet, hiszen ezen szöveg alapján kattinthat az adott linkre a látogató.

Péla meta leírás megjelenése Google keresőben

Ideálisan 140 karakter és max 160 karakter hosszúságúak, tartalmazniuk kell a keresőszót és a geográfiai helyet. Célszerű úgy megírni ezeket a szövegeket, mint egy hirdetési szöveg, amelyben valamire kérjük a látogatót.

H címkék:
Fejlécek, bekezdéscímek, alcímek. Azok a címek, melyek nagybetűsek egy URL-en belül. Szintén fontos információt hordoznak keresőoptimalizálás tekintetében. Célszerű, ha keresőszavakat tartalmaznak ezek a legfelsőbb, minimum H1-es szinten.

Képek fájlnevei és alternatív címkéi:
Minden képnek rendelkeznie kell ezen két ismérvvel. Jó, ha a keresőszavakat tartalmazzák. Úgy tudsz közöttük különbséget tenni, hogy az alt címke esetén olyan szöveget adj meg, amit te szeretnél olvasni, ha a képet nem tölti le a neted: vagyis egy olyan leírást, amiből megtudhatod mi van a képen. A címnek inkább csak találónak kell lennie a képhez.

Oldal felhasználói élménye

– Oldal betöltési sebessége:
Ennek vizsgálatára két eszköz használatát javaslom:

1. A Pingdom oldalát, ahol információt szerezhetsz az oldalad betöltési sebességéről.

1mp-es betöltés jónak 2-3 mp körüli betöltés elfogadhatónak, 4 mp-nél hosszabb betöltés rossznak tekinthető. Ez utóbbi esetben célszerű a problémával foglalkoznod: hosztolás javításával, képek méretének csökkentésével, CSS, Javascript fájlok optimalizálásával.

2. A Google Page Speed Insight ellenőrző programját, ahol javaslatokat is találsz, miket kell javítanod oldaladon a gyorsaság érdekében.

– Weboldal architektúrája:
Érdemes megvizsgálni, hogy az oldaladon elhelyezett legfontosabb tartalmakhoz hány klikkelésen keresztül vezet az út a nyitóoldaltól, és ellenőrizni, hogy a legfontosabb oldalak linkeltsége a legerősebb-e (legtöbb az oda mutató linkek száma).

Oldal megbízhatósága, szakértelme

– Oldal szakértelem:
Ezen ismérv ellenőrzéséhez használd az Open Site Explorert, ahol a domain szakértelmét a DA szám mutatja. Ez a mutató 1-100-as skálán mozog: minél magasabb az érték, annál nagyobb az oldal szakértelme, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a keresők előrébb helyezik az adott oldalt a keresésekben. Az értéket a domain élettartalma, keresőoptimalizáltsága és linkeltsége befolyásolja leginkább. Az érték 20 alatt alacsonynak mondható, 20-40 közötti megfelelő, 40-60 között erős szakértelmű oldalról beszélünk, 60 feletti értékeket csak kevés oldal tud elérni, ezek már kiváló oldalaknak tekinthetők, 90-es értéket pedig Facebook, Wikipédia kaliberű oldalak érhetnek el.

– Spam- és vírusmentesség:
Erre a Search Consoleban kaphatsz választ a biztonsági problémák alatt. Vírus szempontjából rengeteg szkennelő áll rendelkezésre, ahol egy-egy domain ellenőrizhető: például Sucuri vagy Siteadvisor.

Oldal linkeltsége

– Kifele mutató linkek minősége:
Mennyire megbízható oldalak fele mutatnak az oldalról kifele mutató linkek, melyet az OSE oldalán ellenőrizhetsz.

– Hibás linkek száma:
Hány link van, amely nem meglévő tartalomra mutat. Ezeket a Siteliner oldalon ellenőrizheted, majd javíthatod.

– Befele mutató linkek minősége, mennyisége:
Vannak-e az oldalra befele mutató külső linkek, melyet az OSE oldalán ellenőrizhetsz. Minél megbízhatóbb oldalakról történik visszalinkelés, annál hasznosabb az adott link.

Oldal közösségi médiás interaktivitása

– Közösségi megosztások száma:
A különböző közösségi csatornákon hányszor osztották meg az oldalon található tartalmakat. Ezt például a Sharedcount oldalán ellenőrizheted.

– Közösségi médiás követések száma:
Milyen nagyságú a közösségi csatornákon az oldal rajongótábora.

Oldal egyéni jellemzői

Oldal kora:
Ez az ismérv is számít keresőoptimalizáltságnál, amit a whois domaintools oldalon tudsz például ellenőrizni.

Helyi keresőoptimalizáltság:
Ide több ismérv is tartozik: az oldal regisztráltsága helyi szaknévsorokban, Google Cégemen való regisztráció, elérési adatok feltüntetése, oldal nyelvének, országának megadása.

Összefogalaló

21 oldalhoz kapcsolódó és oldaltól független SEO tényező

Ebben a cikkben megpróbáltam összeszedni azokat a tényezőket, amelyek oldalad keresőoptimalizáltságát befolyásolják. 30 ismérvet mutattam részletesen be a valószínű 200-ból, melyek vizsgálatával elkészítheted első SEO auditodat. Javaslom, félévente készítsd el ezt az ellenőrzést, s fél évre tervezd meg, milyen hibákat fogsz orvosolni, hogy javuljon oldalad keresőoptimalizáltsága!

Írd meg kérlek a lap alján lévő kommentbe, ha bármivel nem értesz egyet, vagy valamit máshogy csinálsz!

Neked ajánljuk