Ingyenes infografika-készítés online Skip to content
Infografika-készítés tableten

Hasznos segítség ingyenes, online infografika készítéséhez

A cikk elolvasásához ennyi időre van szükség: 3 perc

Ez a cikk eredetileg a Contentplusba beolvadt Evocontent oldalán jelent meg.

Ha online infografikát szeretnél készíteni blogodhoz magyarul, el kell döntsd, hogy saját magad állsz neki a munkának, inkább kiadod egy grafikusnak a vizuális megvalósítást, vagy a teljes elkészítést külső szakértőkre bízod.

Az utóbbi esetben a teljes munkafolyamat külsősökhöz kerül, neked csak az infografika témáját kell maximum megadd.

Amennyiben a grafikai munkát szerveznéd ki, te magadnak kell a témát megfogalmazd, adatokat kell keress az infografikához, meg kell tervezd a sztorit, az alfejezeteket, lépéseket és el kell készítsd a vázlatot. Ebben az esetben a vizuális megvalósítás marad külső segítségedre.

Legvégül, ha mindent te szeretnél megcsinálni az elkészítés mind a 9 lépése rád vár.

Nem lesz könnyű, de ha rendelkezel kreatív, írói, vizuális képességekkel biztos megleled benne örömödet. Ehhez szeretnék itt neked néhány segítséget adni: milyen infografikakészítő eszközöket használhatsz és milyen fajtájú infografikát készíthetsz.

 

Ingyenes, online infografikakészítő programok

Az alábbiakban bemutatok néhány programot melyek kifejezetten infografikakészítésre lettek kifejlesztve.

1. Easel.ly

Ingyenes program, rengeteg már a platformon elkészült infografikából választhatsz, aszerint melyikhez passzol legjobban a sztorid, mondandód. Az talán a legnagyobb hátránya a programnak, hogy nehéz megtalálni a leginkább megfelelő változatot. 24 dollárért azonban már a pro változatot is használhatod egy évig, ahol 1000 kép, 50 betűtípus, szakemberek által készített sablonok várnak, ráadásul titkosítva, hisz nem kerül infografikád ekkor megosztásra.

2. Piktochart

Szintén freemium (ingyenes és fizetős) platform. Az ingyenes változatban minden képhez, ikonhoz hozzáférhetsz és bármennyi infografikát készíthetsz és azokat szabadon letöltheted. Korlátozás a sablonok számában van, ami 15 dolláros havidíjjal korlátlan használatba csap át. Saját logódat a 29 dollár havidíjas változatban tudod használni.

3. Infogr.am

Létezik ingyenes változata is, amiben 10 kép feltöltése lehetséges havonta és ugyanennyi infografikát készíthetsz vele, ugyanakkor nem töltheted le vele infografikádat és kereskedelmi célokra se használhatod azokat. A legolcsóbb fizetős változat 15 dollárba kerül egy hónapra, ahol több mint 35 fajta grafikontípus közül választhatsz, és rengeteg térkép áll rendelkezésedre. Ha az ábrázolni kívánt adatok változhatnak az idő előrehaladtával, ez a program jó választás lehet, mivel összeköthető az infografika az adatbázissal, így az mindig aktuális lesz. Saját logódat csak a 42 dollár havidíjas változatban használhatod az infografikán.

4. Venngage

Hasonlóan versenytársaihoz, freemium ajánlattal van jelen a piacon. Az ingyenes verzióban limitált képeket, ikonokat, grafikonokat és sablonokat használhatsz. Ha le szeretnéd tölteni munkádat, akkor érdemes a 19 dollár havidíjas változatra befizess, ráadásul itt saját logódat is használhatod.

5. Visme

Szintén freemium ajánlata van e cégnek. Az ingyenes változatban havi 3 infografikát készíthetsz, melyet letölthetsz, igaz a grafikonok készítésének lehetősége korlátozott, s a cég logója is megjelenik infografikádon. 7 dolláros havidíjért viszont már minden infografikakészítéshez fontos funkcióját használhatod a programnak.

 

Infografikatípusok

A témát, sztorit mindig valamilyen formában kell bemutasd. Az adatokat az alábbiak szerint vizualizálhatod:

Idővonalon történő ábrázolás: az időrendiséget bemutatva számegyenesen.

Folyamatot bemutató ábrázolás: folyamatábrás megjelenítésben.

Lépéseket bemutató ábrázolás: a „hogyan készítsünk valamit” típusú cikkek ábrázolására.

Családfaszerű vizualizáció: összefüggések, kapcsolatok bemutatására használható.

Térképszerű bemutatás: trendek, adatok földrajzilag történő vizualizálásához.

Ellentétre épülő bemutatás: „mi volt előtte, mi lett belőle, mi jellemzi az egyik, mi a másik csoportot” típusú mondanivaló bemutatására.

Listázó infografikák: bármilyen felsorolás megjelenítésére.

Adatokat bemutató infografikák: adathalmazok grafikonokon, ábrákon keresztüli bemutatására.

– Természetesen ezek az alaptípusok ötvözhetők is egy infografikán belül.

 

 

Összefoglaló

Ebben a cikkben az infografikakészítés gyakorlati oldalát szerettem volna bemutatni infografikakészítő programok és infografika-alaptípusok bemutatásával. Használd az infografikakészítés 9 lépését a kreatív folyamatban a siker érdekében! Aki szeret alkotni és kreatív, annak érdemes kipróbálnia az adat- és szövegábrázolás ezen új formáját. Biztos lesz a siker!

Te készítettél már infografikát? Mik a tapasztalataid? Nagyon érdekel véleményed, a lap alján megírhatod!

Használni szeretnéd? Illesszd be a fenti infografikát saját weboldaladba!

Neked ajánljuk