Infografika készítése 9 egyszerű lépésben Skip to content
Infografikát készít egy tableten valaki

Lenyűgöző infografika készítése 9 egyszerű lépésben

A cikk elolvasásához ennyi időre van szükség: 3 perc

Ez a cikk eredetileg a Contentplusba beolvadt Evocontent oldalán jelent meg.

 

Mi az infografika?

Adat és információhalmaz képi megjelenítése, egy történetté összeálló grafikában.

Egy manapság elég trendi, szívemhez különösen közel álló tartalommarketinges eszközt szeretnék neked ebben a cikkben bemutatni. Miért is vált ilyen népszerűvé, mire használható, kit kell bevonni elkészítésébe és mik az infografika készítésének lépései? Ezekre kaphatsz itt választ!

 

Miért szeretjük az infografikát?

Az emberi agy alapvetően vizuális beállítottságú. Agyunk 50%-a vizuális tartalmak feldolgozásán is dolgozik. A vizuális ingereket kevesebb mint 1 másodperc alatt dolgozza fel agyunk.

Rengeteg információ ér egy embert egy nap, 1986-hoz képest a hozzánk eljutó információ több mint négyszeresére emelkedett 20 év alatt.

Az infografika egy téma jó összefoglalója lehet egyszerűen bemutatva.

Könnyebben megjegyezhető. A látottakra agyunk 80%-ban emlékszik, míg az írásra 20%-ra és amit csak hallunk, annak mindössze 10%-ra.

Könnyen megosztható. Mindenki szeret megosztani olyan tartalmat, ami értékes, könnyen átlátható, érdekes.

Egy történetet mutatnak be, s az emberek szeretik a rövid történeteket.

Kitűnnek megjelenésükkel. Színesek és egy weboldalon megjelenve dominálják az adott oldalt.

Nem csoda hát a népszerűségük. Felhasználói, látogatói szempontból csak előnyei vannak, talán inkább az előállításuk a bonyolultabb, de megéri a befektetett munka!

 

Mire használható az infografika?

Az infografika elsősorban weboldal forgalom, látogatószám növelésre alkalmas eszköz. Közösségi médián egy jól elkészített infografika vírusosan terjedhet, ezáltal sok látogatóhoz juthat el, így növelve oldalad látogatottságát.

Milyen szakértő kell egy infografika elkészítéséhez?

Infografikák készítéséhez minimum két szakterület munkájára van szükséged. A marketinges összegyűjti az adatokat, kitalálja az infografika fő üzenetét, kitalálja a sztorit és az infografika fajtáját. A grafikus megvalósítja az elképzeléseket: a márka, vagy cég arculati elemeit figyelembe véve vizualizálja az adatokat, szöveget.

Ugyanakkor a digitális világnak köszönhetően már te is egyszerűen el tudsz készíteni egy infografikát, hisz rengeteg felhasználóbarát szoftver áll rendelkezésre, melyről egy következő posztomban írok majd. Most inkább nézzük meg az infografika elkészítésének lépéseit!

 

Hogyan készíts infografikát?

1. Fogalmazd meg az infografika témáját!

2. Nézz utána a témának: keress adatokat, cikkeket és olvasd el ezeket a forrásokat. Gyűjtsd ki azokat az adatokat, információkat, amiket fel szeretnél használni tartalmadban!

3. Találd ki az infografika sztoriját: milyen típusú infografika lesz! Kronologikus számegyenesen ábrázolt, ellentétekre épülő, folyamatot leíró, listázó – felsoroló stb.

4. Tervezd meg milyen alfejezetei, lépései lesznek az infografikának!

5. Töltsd meg a lépéseket tartalommal, készíts egy vázlatot!

6. Amennyiben nincs arculati útmutatód tervezd meg az infografika színvilágát, a használandó betűtípusokat!

7. Vizualizáld az egyes lépéseket! Döntsd el, hogy jeleníted meg a különböző információt! Szóba jöhet térképes megjelenítés, egyszerű numerikus megjelenítés, idővonalas megjelenítés, grafikonos megjelenítés melyhez a Chartblocks programot használhatod ingyenesen. Ikonokat, térképeket, számokat a következő adatbázisokból tölthetsz le a szerző oldaladon történő feltüntetésével: Freepik, Iconarchive, Flaticon.

8. Készítsd el az infografika címét, melyhez muníciót a címkészítést bemutató cikkünkből nyerhetsz!

9. Ellenőrizd az elkészült infografikát! Talán legjobb, ha egy olyan embernek is megmutatod, aki nem látta munkádat, hisz „szűz” szem olyan dolgokra mutathat rá, amire belemerülve a munkába nem is gondolnál.

Összefoglalás

Ha szeretnéd oldalad látogatottságát növelni, az infografika egy lehetséges eszköz lehet erre. Előállítása egy kicsit hosszadalmasabb, mint egy cikké, s több erőforrást is igényel, de megéri a befektetett munka! Ha a felvázolt 9 lépés alapján haladsz az elkészítésével biztos egy hasznos tartalmat tudhatsz majd oldaladon!

Ha eldöntötted, hogy infografikát szeretnél készíteni oldaladra, vagy prezentációhoz, rengeteg lehetőséged van, ahol magad is elkészítheted azt. Erről következő bejegyzésemben írok. Ha nem szeretnél lemaradni róla, iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk