Tartalommarketing-célok meghatározása BELINKEL tecnikával Skip to content
Célmeghatározás: férfi ijjal nyilat lő ki

Hogyan határozd meg egyszerűen tartalommarketinges céljaid a BELINKEL technika segítségével?

A cikk elolvasásához ennyi időre van szükség: 3 perc

Ez a cikk eredetileg a Contentplusba beolvadt Evocontent oldalán jelent meg.

A cikksorozat korábbi részeiben versenytársak aktivitásait, valamint a vásárlói döntési út lépéseit vizsgáltuk. Stratégiaalkotáshoz egy tartalomauditot is el kell végezzél, melyet egy később cikkben mutatok majd be. Most azonban elérkezett a jövő fele tekintés. Meg kell határoznod, mi is a célod a tartalommarketing-tevékenységeddel, s azt hogyan mérheted.

Céged biztos rendelkezik üzleti és marketingstratégiával. A marketingstratégiában megfogalmazott céloknak teljesen összhangban kell lenniük a tartalommarketing-stratégiáddal, hisz ez a tevékenység azt hivatott támogatni.

Lássuk milyen lépéseket kell végrehajts, hogy megfelelően tudd mérni tartalommarketinges tevékenységed sikerességét!

 

1. Célmeghatározás

Tartalommarketinges céljaid lehetnek nagyon részletesen kidolgozottak, de az alábbi csoportok valamelyikébe biztos, hogy bekategorizálhatók. Ezek a kategóriák néhány példával a következők:

– Befektetés hatékonyságának növelése: költség csökkentése, vagy ugyanakkora büdzséből jobb hatékonysági mutatók megvalósítása.

Elérése célcsoportunknak: látogatószám növelése.

Interakció generálása fogyasztóinkkal: leadszám (kontaktusszám), márkaismertség, valamint tartalom piacrész növelése.

Konverzió generálása: potenciális vevőszám és eladás növelése.

– Elköteleződés erősítése: vevők, támogatók megtartása, elégedettség növelése, további értékesítés elérése (vevői életút növelése).

A fenti csoportosítás alapja a Smartinsights által kifejlesztett RACE modell, melyben a vásárlói döntési út lépéseihez rendelhető célokat egy további elemmel (befektetés hatékonysága) egészítettem ki, s melyet BELINKEL tartalommarketinges céloknak neveztem el, a főbb célok kezdőbetűiből képezve a szót.

Az első cél, a befektetés hatékonyságának növelése a vásárlói döntési út összes szakaszának jobb elérését célozza meg. A többi cél a vásárlói döntési út egy-egy szakaszára „koncentrál”. Az elérés a problémát felismerő fogyasztó elérése, a stimulus. Az interakció az ismertség kialakítása, az igazság 0. pillanata. A konverzió generálása a vásárlás szakaszára koncentrál, az igazság 1. pillanatára. Az elköteleződés erősítése a lojalitás növelésével az igazság második és végső pillanatainak szakaszára fókuszál. A célokat és a vásárlói döntési út szakaszait mutatja be a következő ábra.

Vásárlói döntési út 5 lépéséhez rendelhető Belinkel tartalommarketing-célok

 

2. Mutatószámok meghatározása

Ha tudod céljaidat, azok elérését valahogy mérned kell. Ennek érdekében céljaidhoz olyan mutatószámokat kell rendelj, amik jó indikációját adják annak, mennyire sikeresen hajtod végre stratégiádat.

Néhány példát mutat a következő ábra, hogy a vásárlói döntési út különböző szakaszaiban tartalommarketinges céljaidat milyen mutatókkal lehet mérni:

Tartalommarketinges Belinkel célok mérésének mutatószámai

 

Ha ez is megvan már nincs sok hátra!

 

3. Célszámok meghatározása

Miután meghatároztad milyen mutatószámokkal szeretnéd mérni teljesítményedet, ki kell tűzd, hogy milyen célszámokat szeretnél elérni ezekre a mutatókra és milyen időtávon. Ezek megléte esetén fogod tudni csak minősíteni a tartalommarketing aktivitásodat, hogy mennyire sikeres. Ezért nélkülözhetetlen ez a lépés.

A célszámokat meghatározhatod múltbeli teljesítményed, tapasztalataid alapján, vagy úgynevezett best practicek (másoktól megszerzett működő példák) saját üzletedre történő adaptálásával. Tartalommarketing célszámaid meghatározásakor javaslom az éves célszámok kijelölését!

 

4. Célszámok elérésének ellenőrzése

A céged forgalmának, emberi erőforrásának függvényében ellenőrizheted havonta/negyedévente a meghatározott célszámok elérését. Lehet, hogy lesz olyan mutatószám, amire ilyen ellenőrzéskor jössz rá, hogy túl ambiciózus, elérhetetlen vagy éppen alulbecsült, vagyis rosszul határoztad azokat meg ismereteid hiányában. Javaslom, ilyenkor változtasd meg ezeket a célszámokat, mert csak magadat csapnád be, ha azokat továbbra is azokon az irreális szinteken hagyod.

 

Összefoglalás

Ebben a cikkben a tartalom-stratégiaalkotás 4. lépésével, a célok meghatározásával foglalkoztam. Négy egyszerű lépésben tudod kialakítani céljaidat a BELINKEL technika segítségével. Ha követed ezt a módszert, akkor céljaid megfelelnek a SMART kritériumrendszernek is.

A tartalommarketinges stratégiakialakítás további 6 lépéséről és a tartalomauditról az elkövetkező hónapokban írok. Amennyiben nem szeretnél lemaradni egyik cikkről sem, iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk