SEO vagy PPC? - Keresőoptimalizálás vagy Adwords? Skip to content
Két boxoló bunyózik

SEO vagy PPC: Melyik a jobb cégem számára?

Gyakran visszatérő kérdés, hogy a SEO vagy a Google Adwords a hatékonyabb és jobb csatorna egy cég számára.

A leggyakrabban visszatérő válasz pedig az, hogy: “attól függ.” Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mégis mitől?

 

SEO vagy PPC: az alapok

A SEM, mint Search Engine Marketing 2 részből áll:

  1. SEO: keresőptimalizálás
  2. SEA / Adwords / PPC

A SEA a search engine advertising rövidítése, de mivel a Google a domináns szereplő ezen a piacon, ezért a legtöbben csak Adwordsként helyettesítik ezt a kategóriát. De valójában ugyanarról van szó.

Míg a SEO lassan fejti ki a hatását, cserébe térítésmentesen hozza a kattintásokat, és ha jól van felépítve, akkor a hatása hosszan tart. Ezzel ellentétben az Adwords gyorsan kifejti a hatását. Viszont minden kattintásért fizetni kell, gyakran igen drága és csak átmenetileg működik. Amint leállítjuk a kampányt, nem fog ezen keresztül látogató jönni ugyanis az oldalunkra.

 

A keresőmarketing két elemének a keresőoptimalizálásnak és PPC hirdetés (Adwords) bemutatása

Keresőoptimalizálás vagy Adwords: mi alapján döntsünk

Amikor mérlegelni kell, hogy egy cég a keresőoptimalizálás vagy a Google Adwords közül választ, akkor az alábbi szempontokat kell mérlegelni:

  • Költség
  • Idő
  • Versenytársak ereje

 

Költség és budget

Ha valaki nagyon pici budgettel dolgozik, akkor a hosszú távú és drága kifejezésekre történő AdWords hirdetés nem jó választás. Olyan összegeket lehet elkölteni Adwordsre, amire sokan nem is gondolnának. Amikor kiszámoltam, hogy egy évben mennyibe kerülne ha Google Adwords révén hoznám be SEO helyett a látogatókat, akkor azt kaptam, hogy évi közel 20 milliót kéne PPC-re költenem. Ez az esettanulmány is jelzi a tartalommarketing valódi erejét.

Ha nincs óriási keretünk Adwordsben hirdetni, akkor sem kell csüggedni. Már kis kerettel is el lehet kezdeni teszteket futtatni. Akár napi néhány száz forinttal is. Így képbe kerülhetünk, hogy mennyibe is kerül megszerezni egy felhasználót, kicsit javíthatunk az oldalon és a konverziós erején.

 

Idő

Ha gyors eredményeket kell szállítanunk, akkor szinte biztos, hogy nem a SEO lesz a győztes csatorna. Itt ugyanis akár 6-12 hónapba is telhet mire számunkra fontos kifejezésekre a top találatok közé kerülünk.

Ez persze nagy mértékben függ attól, hogy mekkora a verseny a Google top organikus találatai között.

 

Versenytársak ereje

A két fenti elemet (idő és költség) döntően befolyásolja a versenytársak ereje és a verseny mértéke. Ha sokan hirdetnek és SEO-znak az adott piacon, akkor extrém magasak lehetnek a hirdetési költségek és akár éven túli is lehet a SEO munka eredménye.

Az AdWords versenyt le tudjuk úgy is tesztelni, hogy megnézzük:

  • Mennyien hirdetnek az adott kifejezésekre (darabszámra)
  • Mekkora a javasolt bid, licit értéke (forintban)

A Google Keyword Planner a bidre vonatkozóan elég jó becslést tud adni, így ennek a használatával képbe tudunk kerülni a PPC versenyt illetően.

A SEO versenynél főként azt kell megnézni, hogy milyen oldalak rangsorolnak a top találatok (SERP) között, azoknak milyen a tartalmi optimalizáltsága és hány linket építettek az adott domainhez és tartalomhoz. Amennyiben óriási távolság van (főként minőségi linkek számában) a mi oldalunk és a versenytárs oldalak között, akkor valószínűtlen, hogy gyorsan utol fogjuk őket érni. Ilyenkor akarva-akaratlanul, de átmenetileg érdemes a Google Adwords budgetbe átcsoportosítani a marketinges költésekből, hogy látogatókat szerezzünk az oldalra és növeljük a brand ismertségét. A márka ereje (brand affinity) ugyanis segít növelni az átkattintási arányt (CTR – click through rate). Ez pedig tesztek alapján direkt és indirekt módon is javítja egy oldal SEO-ját. Minél többen kattintanak ugyanis egy Google találatra a többi találathoz képest, annál feljebb kerül a rangsorban. És fordítva is igaz. Ha egy 2. helyen lévő találatra hosszú távon kevesebben kattintanak mint egy 3. találatra, akkor idővel a kettő sorrendje felcserélődhet.

 

Tapasztalatok

Bár a SEO és az Adwords között elég sok eltérés van, az alapvető célja ugyanaz a két módszernek. Olyan látogatókat akarunk az oldalunkra terelni, akik keresnek egy adott termékre, kifejezésre, területre. Ezt a keresés alapú igényt akarjuk kielégíteni.

Csak míg az AdWords erre egy gyors, de fizetős megoldást nyújt, addig a SEO egy hosszabb távú, de térítésmentes lehetőséget. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy a SEO-ért nem kell fizetni, hiszen ha egy belsős munkatárs vagy külső seo szakértő dolgozik az oldalon, akkor az ő bérét ugyanúgy bele kell számolni a SEO valódi megtérülésébe. De hosszú távon elnyújtva a SEO-ra költött forintok jellemzően megelőzik az Adwords költéseket.

Ennek ellenére nagyon sok olyan eset van, amikor érdemes AdWords kampányokat futtatni:

  • Ha gyorsan kell forgalmat terelni az oldalra
  • Ha nagyon erős a SEO verseny egy adott kifejezésre
  • Ha tesztelni akarjuk egy landing page konvertáló erejét
  • Ha retargetálni akarjuk az oldalunkon járt felhasználókat Google Search során RLSA (remarketing list for search ads) segítségével. Itt csak azoknak is meg tudunk AdWords hirdetést jeleníteni, akik már jártak az oldalunkon, tehát ismerik a márkánkat.

Vagyis a SEO nem jobb és nem rosszabb mint az Adwords. Nagyon hasonlóak. És bár alap esetben ugyanarra a problémára adnak megoldást (minket találjon meg az, aki keres), nagyon eltérő módon is lehet őket használni.

Neked ajánljuk