Skip to content
Laptop, füzet, toll: minden, ami blogíráshoz kell

Blogírás még hatékonyabban varázsszavak használatával

A cikk elolvasásához ennyi időre van szükség: 4 perc

Ez a cikk eredetileg a Contentplusba beolvadt Evocontent oldalán jelent meg.

Alapvető kommunikációs tétel, hogy a mondandódat úgy kell „csomagold”, hogy azt a célközönséged megértse. Azaz bármit is akarsz mondani, ahhoz, hogy a kommunikációs csatornád megfelelően működjön, meg kell találnod a megfelelő kifejezésmódot.

Növeld a blogírás hatékonyságát! Töltsd le a közel 800, kiváltott érzelmek szerint csoportosított varázsszólistát, hogy cikkeid, hírleveleid még többen olvassák el, osszák meg a közösségi csatornákon!

A szóhasználat teljesen hétköznapi szituációkban is különös fontossággal bír. A gyerekünkkel való mindennapi kommunikációban, egy ügyféllel való megbeszélésen, tárgyaláson, ha valamiért reklamálnunk kell, ha szeretetünket akarjuk kifejezni a másiknak, ha mások figyelmét akarjuk valamire felhívni… Hát még akkor, amikor írásban szeretnénk hatást gyakorolni az olvasóinkra: valamilyen cselekvésre (pl. feliratkozásra, megosztásra, vásárlásra) szeretnénk megkérni őket. Szinonimákkal, hasonlatokkal, szemléltető példákkal mind-mind árnyalhatjuk, formálhatjuk beszédünket, de mégis mi a titka a leghatásosabb íróknak, copywritereknek, reklámszakembereknek?

A titok felfedéséhez vegyünk egy nagyon egyszerű példát! Tegyük fel, hogy épp a honlapodat tervezgeted. A következők közül melyiket írod a cselekvésre felhívó gombra, ahol a feliratkozók megadhatják az e-mail címüket: „Hírlevél-feliratkozás” vagy „Csatlakozom”? Hogy miért lesz bizonyítottan nagyobb sikere a másodiknak? A „Hírlevél-feliratkozás” azt sugallja: e-mail címünk egy listára kerül sok másik cím közé, személytelenül. A „Csatlakozom”-ban viszont benne van az érzés, a lehetőség, mi több, az önkéntes választás, hogy e-mail címünk megadásával csatlakozunk valamihez, aminek az elveivel, szellemiségével egyetértünk, aminek a tartalmára, jövőjének alakulására, szereplőire kíváncsiak vagyunk, és szívesen nyitjuk meg a postaládánkban az onnan érkező, nekünk szánt szakmai tanácsokat. Igen, talán apróságnak tűnik egy-egy ilyen döntés, ám ha fontos neked, hogy minél jobban megfogd az olvasókat, és képes legyél rájuk hatást gyakorolni, hatásosan kell kommunikálnod velük.

Érzelmi hatás fontossága a blogcímekben

Gyógyszerek: a szavak kábítószerek

„A szó az emberiség leghatásosabb kábítószere” – mondta Rudyard Kipling, aki A dzsungel könyve című munkájával maradt meg legtöbbünk emlékezetében. Hogy hogyan stimulálják bizonyos szavak az agyunkat, és azon keresztül döntéseinket és tetteinket, arról számtalan kutatás készült. Bizonyított tény például, hogy sokkal többször olvasunk és osztunk meg olyan cikkeket, híreket, amik címükben erőteljes érzelmi töltettel rendelkező szavakat tartalmaznak. Mégpedig azért, mert ezek az általában erős érzelmi töltettel rendelkező szavak változást indítanak el az agy érzelmekért felelős területein, amik ösztönösen reakcióra késztetnek minket: felháborítanak, megnevettetnek, ledöbbentenek, meggyőznek, kattintásra, olvasásra, vásárlásra, megosztásra, szóbeli továbbadásra inspirálnak.

Tulajdonképpen mindegy, hogy az érzelmi töltet negatív vagy pozitív, lehet izgalmas vagy szorongató, meglepő vagy megbotránkoztató, a lényeg, hogy valamiféle érzést idézzen elő. Létezik ennek mérésére egy külön mutatószám is, amit Emotional Marketing Value (EMV) Indexnek hívnak. Ez az index százalékosan megmutatja, mekkora érzelmi töltettel bír headline-od. Azaz hogy mennyire jól tudják majd azt befogadni azok, akik olvassák. Angolul itt tesztelheted és elemezheted a megírt címeidet ezen ismérv alapján. Általánosságban elmondható, hogy a minél direktebb, egyszerűbb, kifejezőbb, vizuálisan is megragadó szavak a legerőteljesebbek, legmeggyőzőbbek. Mivel ezek érzelmi választ hívnak elő belőlünk – ami nem tudatos –, ezért ha akarunk, ha nem, reagálni fogunk!

Ezért is fontos, hogyha elkészültél cikked megírásával és a címadáshoz értél, ne csak az legyen a célod, hogy megfelelő információtartalmat adj át velük! Azt is figyeld, hogy elönt-e valamilyen érzés miközben elolvasod a címet, ami garantáltan belerántana az olvasásba!

Varázsszavak ereje

A „Te” szó, vagy valakinek a saját neve azért nyerő bármilyen megfogalmazásban, mert mindenkinek saját maga a legfontosabb, ezért nem tud rá nem odafigyelni. Ha cselevésre akarod bírni az embereket, mindig adj indokot rá! A „mert” szócska az ok-okozati összefüggés megmutatásával nagyon is meggyőző. Sőt, még egy nagyon gyenge magyarázat is meggyőzőbb, mint ha valamire nem adunk indokot! Az „ingyen” ereje ebben rejlik: mindannyiunk természetes indíttatása, hogy a legalacsonyabban lelógó gyümölcsért nyúljunk. Az „azonnal” szó pedig azért nagyon erőteljes, mert ha valamit azonnal megszerezhetünk, az agyunk cápaként ugrik rá! Így a „rögtön”, „gyorsan”, „most”, „azonnal” kifejezésekre mind egyként kapjuk fel a fejünket! Hogy hol használhatod ezeket? Írd bele őket cselekvésre ösztönzőkbe (Call-to-action): headline-okba, email tárgyába, nyitó mondatokba, bekezdések elejére! Mert nemcsak az számít, mit mondasz, de az is, hogyan mondod! Ha te is egy nyelvet akarsz beszélni a saját olvasóközönségeddel, jó, ha tudod, melyek azok a szavak, amikkel biztosan hatni tudsz az érzelmeikre, és amikkel nagyobb eséllyel „húzod be” őket, kapod el és tartod meg a figyelmüket hosszabb távon is.

Szóval mik is azok a szavak, amikre tudattalanul is mindannyian válaszolunk? Töltsd le a közel 800, kiváltott érzelmek szerint csoportosított varázsszólistát, hogy profi címeket tudj írni, s így cikkeidet, hírleveleidet még többen olvassák el vagy osszák meg a közösségi oldalakon!

Neked ajánljuk