2022 marketingtrendjei, amikre érdemes figyelj Skip to content
Marketingtrendek 2022 cikk főképe

2022 marketingtrendjei

Idei első posztunk –  hagyományainkhoz híven – az előttünk álló év várható  trendjeit mutatja be úgy, hogy közben visszatekint a 2021-es évre. A szokásoknak megfelelően most is kíméletlenül elemeztem a tavalyi előrejelzéseket, megvizsgáltam, mennyire valósultak azok meg.

Akik követik blogunkat, biztos észrevették, hogy az eddig az évek során használt címet megváltoztattam. Eddig mindig digitális marketingtrendekről beszéltem, idéntől egyszerűen marketingtrendekről. Ennek két oka is van. Úgy gondolom már nem érdemes megkülönböztetni digitális és offline marketinget. Egy marketing létezik, mindkét terület elfoglalta a mixben a helyét. A másik, hogy cégünk is fejlődik. Már nem csak digitális marketing ügynökségként pozícionáljuk magunk. Mi is egy egészként tekintünk a marketingkommunikációra.

 A 2021-es digitális marketing-előrejelzések értékelése

A COVID-19 járvány hatása 2021-ben is velünk marad, a digitális marketing szerepe radikálisan tovább növekszik idén is

Ezen trend alatt 3 altrendet is meghatároztam. Ezeket vizsgálom meg most.

1.1. Új céges podcast csatornák indulnak, a webinárok velünk maradnak

A podcast felfutása 2021-ben is folytatódott. Az IAB audio munkacsoportja kiadta  Podcast Insight Hungary 2021 kiadványát. Két telekomunikációs cég is belépett a piacra és olyan felületeket (Podcast Pioneers, Podcast.hu) hoztak létre, ahol tartalomgyártók jelenhetnek meg így a keresés is biztosított lesz. A webinarok velünk maradtak 2021-ben (szerintem ez így marad 2022-ben is), az élő események késő tavasszal indultak csak be.

1.2. Az e-commerce jelenlét és a digitális sales (B2B-ben) nélkülözhetetlen eszközei lesznek az értékesítésnek

A webshopok fejlődése töretlen. A webshopok 44%-a indult 2021, 2020-ban, és a webshopoknak 43%-a számolt be forgalomnövekedésről a pandémia alatt.  A B2B cégeknek is egyre nagyobb hányada ismeri fel a digitális sales, social selling lehetőségeit.

1.3. Az agilitás továbbra is fontos előny marad, melyet hatékony martech eszközök bevezetésével is támogatni lehet

Talán ez az a pont tavalyi előrejelzésemben, melynek megvalósulása kevésbé bizonyítható. Csak reménykedem, hogy ez így történt és nem nőtt tovább digitális lemaradásunk…

2. A cégeknek fel kell készülniük egy sütik nélküli marketing világra

Ezen a területen nem érzem a cégek igyekezetét. Itt is, mint minden más területen az utolsó pillanatokra marad a tűzoltás a cégek jelentős részénél. Végül is még lehet egy évük is van a cégeknek, mert a Google harmadik feles sütik blokkolása 2022 és 2023-ban folyamatosan valósul meg… 🙂

3. A weboldal-sebesség megjelenik a cégeknél mint digitális marketing KPI

Partnereinknél ez az igény eddig nem jelentkezett. Úgy gondolom a weboldal-sebesség a tényleges forgalmat hozó weboldalaknál lett fontos, ahol profitot veszít egy lassabb weboldal miatt a cég.

Összegzésként elmondható, hogy a 2021-es előrejelzéseim körülbelül 50%-ban valósultak meg. 2 trend megjelenése hosszabb időbe telik.

2022-es marketingtrendek

1. Egyre több hazai cég jelenik meg a metaverzumban

A Facebook októberben jelentette be új nevét a Metát, ami nemcsak névváltozást jelent, hanem egy új közösségi élményt, ami a metaverzumra (decentralizált, kriptovalutára épülő 3D-s virtuális valóságra)  épül. A metaverzum ugyanakkor nem is jelenti a jövőt az NFT-k és internetes játékoknak köszönhetően már létezik, ráadásul hihetetlen pénzeket költenek emberek rajta. (Idén összesen 392 millió dollár áramlott ide.) A cégek már felismerték a metaverzum marketing értékét is: luxus divatmárkák adtak ki például virtuális kollekciókat, NFT-kbe csomagolt egyedi termékeket értékesítenek, vagy művészeket támogatnak amiknek eladásából befolyó pénzeket társadalmi felelősségvállalás keretein belül ajánlanak fel alapítványoknak. Úgy gondolom 2022-ben egyre több hazai cég is megjelenik a metaverzumban marketinges aktivitásokkal.

Hogyan gondolkodj?

A célcsoport igényeiből indulj ki mindig: mennyire találhatók meg ebben a térben a vásárlóid, mennyire tekinthető “love brandnek” a márkád, mennyire támogatja céged purposét a metaverzumba való megjelenés, milyen reális céljaid lehetnek ezzel? Pár ötlet, amit át kell gondolj az itt történő megjelenés stratégiájával kapcsolatban.

2. Az on demand audiós tartalmak népszerűsége tovább növekszik és interaktívvá válik

Jelenleg a Podcastok magyarországi hallgatótábora körülbelül 800 ezer főre tehető. A Clubhouse sikerén felbuzdúlva a Facebook és Twitter (Spaces néven) is megjelent saját audiós szobáival, ahol a tartalomgyártók a követőikkel beszélgethetnek játszhatnak le audiós tartalmakat. 2022-ben várhatóan a LinkedIn is lépni fog ezen a területen. Ezek a szolgáltatások (a Clubhouse kivételével) egyenlőre még nem elérhetők Magyarországon, de megjelenésükkel arra számítok, hogy sok podcast gyártó jelenik meg ezeken a platformokon, így interaktívvá válik az on demand audio is.

Hogyan gondolkodj?

Cégként , márkaként olyan podcastokban érdemes megjelenni, amiknek célcsoportja beleesik a cég célcsoportjába. Amennyiben saját podcast csatorna indításán gondolkozol, figyelembe veheted azt a lehetőséget, hogy ezen tartalmak eljuttatása könnyebb lesz a közösségi csatornák ezen funkcióinak Magyarországon történő megjelenésével, hisz ott már létezik egy követőtábora a cégnek.

3. A hibrid, online események 2022-ben is velünk maradnak 

2022 még a koronavírus járványtól lesz hangos, ha az erejét el is veszítheti az év végére a vírus, a nyári időszak kivételével nem érdemes csak offline eseményben gondolkozni, mivel azzal látogatókat veszíthetünk. 

Hogyan gondolkodj?

A járvány időszaka teljesen átformálta az eseményrendezés piacot. Ma már teljesen máshogy gondolkoznak az emberek a céges rendezvényekkel kapcsolatban. Csak olyan eseményekre mennek el, ahol az élmény nem kapható meg online vagy fontos az emberi kapcsolat. Tudásalapú események sokkal sikeresebbek lehetnek az online térben, ráadásul sokkal biztonságosabban is tervezhetőek.

3. A PR szerepe erősödik a CSR aktivitások száma tovább nő  

A pandémia szomorúan örvendetes fellendülést hozott és hoz a cégek társadalmi felelősségvállalási tevékenységében. Ez a trend az elkövetkező évben is így marad. A fogyasztók sokkal érzékenyebbek lettek ezekre az aktivitásokra. Elvárják a márkáktól, hogy egy-egy számukra is fontos ügy mögé álljanak. 

2021 év végén megjelent magyarországon a PR szövetség gondozásában a PR trendriport. Ez is azt mutatja, hogy a PR szakma pozícionálni szeretné magát a kommunikációs piacon. Most jutott el a nyugati szintre Magyarországon is ez a terület, mely a hosszú távú márkacélok támogatásában már jelentősen kiveszi a részét. 

Hogyan gondolkodj?

Amennyiben fontos a márkaismertség, a márkád megfelelő pozícionálása a cég purposének támogatása ezek az aktivitások nélkülözhetetlenek céged számára. Megfelelő budgetet kell allokálni ezekre a tevékenységekre is, mégha ezek megtérülése hosszú távú csak.

Összegzés

Négy marketingtrendet gyűjtöttem össze ebben a posztban, amik 2022-ben meghatározók lesznek. Úgy gondolom, ha beépíted ezeket az eszközöket, taktikákat marketingkommunikációdba 2022-ben, versenyelőnyre tehetsz szert konkurenciádhoz képest: növelheted a márkaépítés, leadszerzés hatékonyságát.

Neked ajánljuk