5 tartalommarketing-trend, amiket kihasználva versenyképesebb leszel 2016-ban

A cikk elolvasásához ennyi időre van szükség: 10 perc

Ez a cikk eredetileg a Contentplusba beolvadt Evocontent oldalán jelent meg.

Remélem, minden új trendet figyelembe vettél 2016-os tartalommarketinges aktivitásaid megtervezésekor! Ebben a cikkben összegyűjtöttem azokat az újdonságokat, főbb irányvonalakat, amelyeket fontosnak tartok, hisz rövidebb vagy hosszabb távon hatással lesznek a tartalommarketingre. Amennyiben elkerülte figyelmedet valamelyik, s nem terveztél vele 2016-os aktivitásaidban, érdemes elgondolkozni rajtuk, hogy iparágadban mennyire használhatók, mennyire illeszkedik céged online marketinges életgörbéjébe az adott trend. Lássuk is akkor őket!

 

1. Weboldal optimalizálás során a mobilszemléletű gondolkodás folyamatosan felváltja az asztali szemléletű gondolkodást

A mobil térnyerése

2015-ben az okostelefonnal rendelkező felhasználók aránya elérte az 50%-ot a teljes magyar lakosság körében. A táblagéppel rendelkezők aránya pedig már 16%-os, míg az asztali számítógép használók aránya 69%-os. Az asztali számítógép használók aránya már 4 éve a 70%-os szinten stagnál, míg a mobileszközök használatának növekedése folyamatos. Mindkét mobileszköz penetrációjának növekedése impozáns képet mutat: 2012 óta az okostelefonnal rendelkezők száma évente 12, 2 és 14 százalékpontot nőtt, míg a táblagép használók száma 4, 2 és 6 százalékpontot emelkedett.

Mobil és táblagép használat növekedik, PC használat stagnál a magyarok körében

 

2015-ben a minimum két eszközt használók aránya 46%-os szintet érte el a teljes népességen belül, míg egy eszközt csak a lakosság 31%-a használ már.

Egy, kettő és három készüléket használók száma

 

A netre kapcsolódók 42%-a pedig okostelefonján már legalább annyit kapcsolódik az internetre, mint asztali számítógépén keresztül, ami a 2015-ös évben szintén radikálisan, 16 százalékpontot emelkedett az előző évhez képest.

A 18-39 korosztály körében pedig már elvitathatatlan a mobileszközök uralma: ezen korosztály internetezőinek körében több, mint 80%-os az okostelefon használat, s ők már többet kapcsolódnak az internetre mobilneten keresztül, mint vezetékes neten.

 

A mobil PC-től eltérő kezelése a keresésekben: Mobilgeddon, AMP

2015 áprilisától a Google bevezette mobil algoritmusát, mely mobilkereséseknél a mobilbarát weboldalakat előnybe részesíti a nem mobilbarát oldalakkal szemben, ráadásul 2015 év elejétől keresésekben jelöli,hogy mobilbarát-e az adott oldal szintén büntetve a nem ilyen oldalakat. Ennek ellenére a magyar oldalak mobiloptimalizáltsága sajnos még mindig alacsony: a nagyobb, TV-ben hirdető cégek körében is csak 76%-os.

2015 októberében jelentette be a Google új mobilra szóló projektjét, az AMP-t (Accelerated Mobile Pages), mely célja a mobil felhasználói élmény további növelése, hisz az ilyen platformon készült oldalak sokkal gyorsabban töltődnek majd be mobilon. Valószínűsíthető, hogy ezen oldalak a mobilkeresésekben is kapnak egy további támogatást: februártól gyors betöltődésű oldalként jelöli majd a Google őket.

 

Hogyan gondolkodj? Mobiloptimalizálás, felkészülés az AMP platformra

Ezek a trendek nemcsak azt mutatják, hogy mennyire fontos, hogy weboldalad mobilbarát legyen, hanem azt is, hogy weboldalad optimalizálását külön mobilra is meg kell tervezni. Ráadásul weboldaladat már nem PC-re kell elsősorban optimalizálnod, hanem mobilra! A mobilbarát weboldalad alapján tudod utána a PC-s verziót kifejleszteni, mely sokkal könnyebb, hisz nagyobb lesz a rendelkezésedre álló „felület”. A reszponzív dizájn ma már alapkövetelmény, de célszerű az AMP platformban történő gondolkodás is. A HTML segítséget a Githubon találod meg ehhez. Amennyiben WordPressen fut az oldalad, az AMP konformitást egy plugin segítségével egyszerűen megoldhatod majd, témádtól függően akár már most is a félkész verzióval.

 

Hogyan ellenőrizd felkészültséged?

Amennyiben ellenőrizni szeretnéd, hogy weboldalad mennyire mobilbarát, itt teheted azt meg. Valószínű, ebbe az eszközbe az AMP konformitás is beépítésre kerül februártól, de kövesd ezt az oldalt a részletekért!

 

2. Hirdetési költségeid további emelkedése mellett a rajongóid számára releváns tartalom szerepe is tovább nő a legnagyobb közösségi médiás platformon, a Facebookon

Negatív hírek: Facebook organikus elérés folyamatos csökkenése

2014 novemberében a Facebook bejelentette, hogy tovább csökkenti a céges Facebook oldalak által a felhasználók hírfolyamában (news feed) megjelenő posztok számát (leginkább a vásárlásra, promócióban való részvételre felszólító posztokat). Szintén novemberi hír volt, hogy a felhasználók még egyszerűbben beállíthatják ezután, mi jelenjen meg hírfolyamukban, akár céges oldalak letiltásával is. Ezek az intézkedések mind arra terelik a márkákat, cégeket, hogy elsősorban a Facebook hirdetéseit használják a célcsoportjuk, rajongóik fele történő kommunikációban. Itt jegyezném meg, hogy egy Facebook poszt 2014 tavaszán átlag a követők/ismerősök 6%-át érte el. Ezek az intézkedések a hirdetők számának, költésének további növekedéséhez vezetnek, mely tovább növeli a hirdetések bekerülési árait.

 

Folyamatosan csökken a Facebook posztok organikus elérése

Pozitív hírek: Facebook kereső funkciók bevezetése

A Facebook által bejelentett kereső funkció az ismerősök és követett oldalak körében, és a publikus megosztások között, melyek lassan Magyarországra is megérkezhetnek, valamint a márkák számára nyújtott lehetőség, hogy organikus posztjaikat rajongóik érdeklődési területe alapján targetálják ugyanakkor kedvező hír a cégek számára.

 

Hogyan gondolkodj? Organikus elérés növelési technikák a Facebookon

A Facebook esetében is fontos eldöntened, mi a kommunikációs célod, és aszerint kell kialakítsd a stratégiád: kereskedelmi jellegű célok esetében nélkülözhetetlen a hirdetések használata, míg amennyiben szórakoztatni vagy érdekes információkkal szeretnéd ellátni rajongóid célravezető lehet a „sima” posztolás.

Ahhoz, hogy minél nagyobb legyen az organikus elérésed:

  • akkor posztolj, mikor követőid a legkevésbé használják a platformot (nagyobb a valószínűsége, hogy több embert érsz ekkor el),
  • használd a targetálási lehetőséget az oldalad beállítási menüpontjában kipipálva ezt az opciót (ami által ha új posztot írsz a célkereszt ikonra kattintva szűkítheted a célcsoportot),
  • minél több releváns kérdést tegyél fel posztjaidban,
  • mindig válaszolj követőid kérdéseire,
  • minél több videós megosztást eszközölj.

 

3. Keresőoptimalizálás szempontjából a „vaskos” tartalmak jelentősége tovább növekszik 2016-ban

Google algoritmus változások

A Google folyamatosan tanul: az algoritmus változtatásai következtében egyre jobban ismeri fel a magas minőségű, egyedi, az olvasó igényei szerint létrehozott tartalmakat, és ezeket javasolja a keresőkben az első találatok között.

2015-ben tartalom szempontjából legfontosabb algoritmus változások mind az előbb leírt képességeit javították a keresőnek: a májusi minőségi frissítés (mely Fantom nevet is kapott) még jobban előnyben részesíti a minőségi tartalmakat (hasznos, informatív, megbízható, magas minőségű, lebilincselő), a nyári Panda frissítéssel a magas minőségű kisebb oldalak kerültek a keresőben előrébb és az őszi Kolibri mesterséges intelligenciát fejlesztő algoritmus változással (RankBrain) még tovább okosodtak a gépek (most már saját magukat is képesek új tudásra tanítani, következtetéseket levonni, nem kell hozzá emberi input).

 

3 Google frissítés: május, július, októberben

 

Tudsz már hangalapon is keresni magyarul a Google-on, mellyel a keresés sokkal jobban kérdés feleletre fog hasonlítani a jövőben.

 

Hogyan gondolkodj? Hogyan szolgáld ki minél jobban olvasóid?

Tartalom előállításkor ugyanakkor fontos, hogy ne a keresőknek írj. Figyelj arra, hogy mik érdeklik a látogatóidat, miben tudsz nekik az adott szakterületen segíteni. Ne a keresőszavaid vezéreljenek, hanem a célcsoportodban felmerülő kérdésekre adandó válaszok megadására koncentrálj a téma minél alaposabb kifejtésével. „Vaskos” tartalmak előállítására törekedj, arra, hogy az adott témát minél több nézőpontból, minél alaposabban körbejárd! Fontos, hogy valós tényeket használj tartalmaidban, a Google lassan ezt is képes lesz ellenőrizni.

 

4. Vizuális tartalmak súlyának további növekedése várható 2016-ban is

 Vizuális tartalmak előretörése a közösségi médiában

A vizuális tartalmak súlyának növekedésére jó indikációt adnak a különböző közösségi médiás oldalak ezen a területen megjelenő fejlesztései, melyek száma egyre növekszik az utóbbi években.

A Pinterest 2015 őszén olyan képkeresést indított el, mellyel egy képen bármely tárgy kijelölésével ahhoz hasonló tárgyakat kereshetsz a platformon. A virtuális valóság előretörése egyre közelebb kerül: a Youtube 2015 tavaszától, a Facebook 2015 őszétől támogatja a 360 fokos videókat.

Facebookon is lehetséges most már az élő videómegosztás (a Twitter Periscope alkalmazása után) és kép kollázs készítés, megosztás. A Facebook folyamatosan vezeti be a videó ajánlásokat a hírfolyamában, a videók mentésének a lehetőségét és a videók külön szekciót is kapnak a jövőben ezen a platformon. 2015 év elején a Facebook bevezette a céges oldalakon videó elhelyezésének lehetőségét.

Az Instagram 2015 őszén indította el Boomerang applikációját, amellyel egyedi mozgóképeket lehet készíteni.

 

A vizuális tartalom hatásai a felhasználói szokásokra

Olyan cikkeket, melyek tartalmaznak képeket átlagosan 94%-kal többen néznek meg, infografika 12%-kal is növelheti egy oldal látogatottságát, míg a videók megduplázzák az oldalon töltött időt. Ezek a statisztikai adatok is azt vetítik előre, hogy egyre több vizuális tartalom fog megjelenni az interneten.

 

Kép 94%-kal, infografika 12%-kal több olvasót jelent, videó 2-szer több oldalon töltött időt

Hogyan gondolkodj? Használd ki az új vizuális lehetőségeket tartalmaidban

Fontos, hogy ne csak szöveges tartalom előállítására koncentrálj, hanem tartalommarketing-stratégiád szerves részét képezze a vizuális tartalmak (mint pl. videó, infografika) létrehozása, terjesztése is. Próbáld kihasználni az új digitális eszközök nyújtotta lehetőségeket: 360 fokos videót, céges eseményed élő videó megosztását, webinárokat.

 

5. A hirdetésblokkolók terjedése még jobban a tartalommarketing felé tereli a marketingeseket

A hirdetésblokkolók térnyerése

Magyarországon a hirdetésblokkolók penetrációja 23%-os, ami 1,7 millió felhasználót jelent. Ezen felhasználók száma évről évre növekszik: világszinten az elmúlt évben 41%-kal nőtt a hirdetésblokkolóval rendelkező internetezők száma.

 

1,7 millió magyar internetező használt hirdetésblokkolót 2015ben

 

Az Apple 2015 őszén az IOS 9-es operációs rendszerébe beépítette a hirdetésblokkolás lehetőségét. Ez, ha Magyarországon kisebb mértékben is, de szintén növeli azok számát, akik hirdetésblokkolót használnak. Ezek a trendek arra késztetik a hirdetőket, hogy alternatív lehetőségek után nézzenek, így fog egyre nagyobb teret nyerni a natív hirdetés (bár néhány blokkoló ezt is letiltja), a branded content és a tartalommarketing.

Jó tudni, hogy bizonyos hirdetésblokkolók (pl. AdBlock Plus) a keresőkben megjelenő adwords hirdetéseket is blokkolják!

Ugyanakkor nem csak a hirdetések (médiatulajdonosok) szenvednek csorbát ezen hirdetésblokkolók terjedése következtében, hanem az online analitika is azáltal, hogy a blokkolók a sütiket/cookiekat is letiltják. Ezzel viszont a felhasználói élmény jobbítását akadályozzák, amely hosszútávon a felhasználóknak sem kedvez.

Itt kell ugyanakkor újra megemlíteni a Google által bevezetésre kerülő AMP platformot, mely csökkentheti a hirdetésblokkolók terjedését a mobilokon, hiszen az oldalak betöltése gyorsabb lesz ezen a platformon és kevesebb hirdetésfajta jeleníthető meg itt.

 

Hogyan gondolkodj? Még egy ok a tartalommarketing mellett

Mint láthatod, számos trend hatása és ellenhatása alakítja ezt a kérdést, de az továbbra sem változik, hogy továbbra is többfajta csatornát kell a marketingeseknek használniuk. Függ a célcsoportod szokásaitól, az iparágadtól, a rendelkezésre álló erőforrásodtól, hogy melyik marketingeszközt részesíted előnyben. Célszerű a minél diverzifikáltabb kommunikáció az adott cél eléréséhez használható eszközök megfelelő megválogatásával, de csak olyan mértékben, hogy egy eszközt profin, megfelelő súllyal és minőségben tudj végrehajtani. A hirdetésblokkolók terjedésével mindenesetre a tartalommarketingre egyre nagyobb szerep hárul, hisz az adwords hirdetések blokkolásával a keresőoptimalizálásban is így tudsz eredményeket elérni ilyen felhasználóknál.

 

Összefoglaló

Ebben a cikkben megpróbáltam összegyűjteni azokat a tartalommarketinges trendeket, melyeket fontosnak tartok e terület fejlődése szempontjából. A cikkben leírt javaslataimat alkalmazva tovább javíthatod tartalommarketinges aktivitásodat 2016-ban is. A lista természetesen bővíthető, s örülnék neki, ha te is megosztanád véleményedet a lap alján, s megírnád milyen egyéb stratégiailag fontos trendeket látsz a tartalommarketing területén!

  •  
  •  
  •  
  •  
Neked ajánljuk
Read previous post:
Tárgyalás ügynökséggel: üzletemberek kezet fognak
Hogyan lehet sikeres tartalommarketing tevékenységed kiszervezése?

Ez a cikk eredetileg a Contentplusba beolvadt Evocontent oldalán jelent meg. Hezitálsz, hogy kiszervezd-e tartalommarketinges tevékenységed? Ha igen érdemes megnézd...

Close